Barszcz z uszkami lub uszka w barszczu, nazewnictwo dowolne,
pyszny smak obowiązkowy.
Zapraszam Cię do zrobienia tych pysznych, małych pierożków, zwanych uszkami i pysznego wigilijnego barszczu z nutką suszonego...
USZKA
Farsz
Składniki:
- 1 cebula
- 4 dag suszonych grzybów
- sól i pieprz
- łyżka masła
WODY NIE WYLEWAJ, PRZYDA SIĘ DO BARSZCZU !!!
Cebulę umyj, obierz i posiekaj. Na gorącą patelnię połóż masło i na nie wrzuć cebulę. Podsmaż.
Cebulę i ugotowane grzyby przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub drobniutko posiekaj. Dopraw solą i pieprzem.
CIASTO NA PIEROGI
Składniki:
- 1 jajko
- 1 szklanka gorącej wody
- mąki tyle, żeby ciasto było elastyczne
A jak, zapraszam do obejrzenia materiału video.
Tak ulepione uszka możesz zamrozić, żeby na ostatnią chwilę nie zostawiać zbyt dużo pracy.
Na desce ułóż czystą i suchą ściereczkę do naczyń, ułóż na niej uszka i włóż do zamrażarki.
Po 2 godzinach wyjmij i przełóż do pojemnika, w którym będą, w tej zamrażarce, czekać na Wigilię.
Gotowanie uszek - do osolonego garnka z wrzącą wodą wrzuć uszka i gotuj na wolnym ogniu 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
CZERWONY WIGILIJNY BARSZCZ
Składniki:
- około 2 kg buraków
- pęczek włoszczyzny
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
- wywar z suszonych grzybów i / lub kilka suszonych grzybów
- sok z cytryny
- można dodać suszoną śliwkę i / lub ząbek czosnku
Włoszczyznę obierz i umyj, zalej niewielką ilością wody i ugotuj z przyprawami.
Wywar z jarzyn dodaj do wywaru z buraków. Dopraw solą i pieprzem, dodaj trochę soku z cytryny i wlej wywar z grzybów, który został po ich ugotowaniu do uszek. Nie doprowadź do wrzenia, bo straci kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz