czwartek, 19 grudnia 2013

MAKOWIEC


Makowce, och makowce. Pyszne, drożdżowe, aromatyczne...i wszystkie zachwyty świata razem wzięte:)
Nie wyobrażam sobie świąt bez tych makowych rolad. 
Mam nadzieję, że w tym roku taki makowiec zagości na Twoim stole. A żeby tym życzeniom stała się zadość, serdecznie zapraszam do wspólnego przygotowania tego pysznego ciasta:)))




MAKOWIEC
(2 rolady)
Składniki:
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 10 dag drożdży
  • 25 dag masła
  • 3 jaja
  • ½ szklanki cukru (ale może być go więcej)
  • szczypta soli
  • olejek zapachowy – wg uznania
  • 1 kg mąki tortowej

przygotowanie
  1. Do miski wlej mleko podgrzane do temperatury pokojowej (tylko nie gorące, bo drożdże się zaparzą), dodaj 1 łyżkę cukru i drożdże.Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Niech rośnie (zaczyn) i niech pracuje ku chwale naszych makowców. 
  2. Jajka z cukrem dokładnie ubij tak, aby powstała jednolita, puszysta i prawie biała masa. 
  3. Masło rozpuść (możesz to zrobić w mikrofalówce) i cały czas mieszając, powolutku, dodawaj je do masy jajeczno-cukrowej, na przemian z połową mąki. Dorzuć również szczyptę soli, żeby podbiła smak słodyczy. 
  4. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaj do całości, wsyp resztę mąki i wyrabiaj tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Pamiętaj, że ciasto jest wtedy dobrze wyrobione, kiedy miska, w której było urabiane, będzie całkowicie czysta po jego wyjęciu. 
  5. Gotowe i dobrze wyrobione ciasto rozwałkuj, wyłóż ten placek masę makową i zawijając końcówki zwiń roladę. Następnie zawiń tę roladę w pergamin, zostawiając trochę miejsca między ciastem, a papierem i włóż do korytka, złączeniem papieru na spód.
  6. Piecz w 180 stopniach około 75 minut.
  7. Wyjmuj, pozwól makowcowi ostygnąć, usuń papier i zimny makowiec polukruj, a następnie posyp skórką pomarańczową lub orzechami włoskimi. 

W jaki sposób ja to robię - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc przyjemnego odbioru i, oczywiście...

S m a c z n e g o :)