wtorek, 3 grudnia 2013

PIERNIKI




Pierniki, pierniczki, piernikowe szaleństwo...

Na pierwszy ogień - pierniki.
Pierniki pyszne, bo z przepisu mojej Babci !
Przepis prosty, przepis łatwy, przepis szybki, a pierniki wg tego przepisu smakowicie smakowite :)))


W moim rodzinnym domu, tym z dzieciństwa, pierniki były obowiązkowe.
I choć nie było robotów kuchennych i Mama musiała ucierać wszystko ręcznie, to "tradycyji" musiała stać się zadość !

 
Oprócz klasycznych pierniczków o klasycznych kształtach zawsze wycinany był, z ciasta piernikowego, rzecz jasna, Święty Mikołaj:)
Bez szablonu, tak od ręki. Dekorowany migdałami, pieprzem, jałowcem i orzechami. Zawsze nam towarzyszył, leżąc w centralnym miejscu w domu, przygotowaniom przedświątecznym.
Tę tradycję przeniosłam do mojego domu, tego "małżeńskiego".
A kiedy pojawiły się Dzieci..to się działo, oj się działo !!!!!
Cały dom w mące, cała kuchnia w mące, całe dzieci w mące i cała ja w mące :)
I porcja pierników była dla nas, dla przypomnienia smaku i do pochrupania przed świętami.
II porcja była dla nas na święta.
III porcja była pieczona w koleżankami i kolegami moich Dzieci, podczas pierwszego spotkania, a dekorowana lukrami i pisakami spożywczymi, podczas drugiego spotkania.
Można napisać, że na przełomie listopada i grudnia w naszym domu była iście wytwórnia pierników. Zapach...yhmyyyy :)

Te pierniki, jak to pierniki po upieczeniu są mięciutkie, ale po wystygnięciu są twarde, jak kamień i jeżeli chcesz, żeby te pierniki zdobiły Twoją choinkę, to przewlecz sznurek, przez to ciasteczko, jak będzie ono jeszcze ciepłe, bo potem będą trudne trudności.
Jeżeli chcesz pierniki lukrować, kolorować, to przed upieczeniem nie smaruj jajkiem.
Jeżeli piekłaś / łeś pierniki tuż przed świętami, to do puszki z piernikami włóż przekrojone jabłko. Ono spowoduje, że pierniki szybciej zmiękną. To pierwszy sposób, a drugi - wystaw puszkę z piernikami na mróz.




PIERNIKI
Składniki:
  •  25 dam masła
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 miodu (naturalnego lub sztucznego lub pół na pół)
  • olejek migdałowy
  • 2 cukry wanilinowe
  • 3 łyżki kakao
  • przyprawa do pierników korzenna na około 1,5 kg mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jaja
  • 1 łyżka cynamonu
  • około 1,5 kg mąki
  • 2 czubate łyżki proszku do pieczenia
  • do dekoracji orzechy, migdały, kokos
  • 1 jajko do posmarowania
przygotowanie
  1.  W garnku roztop masło i dodaj do niego cukier. Jak cukier się rozpuści dodaj miód. Połącz wszystkie składniki na wolnym ogniu.
  2. Do masy słodko-maślanej dodaj olejek migdałowy i cukier wanilinowy, kakao i przyprawa do pierników. Zamieszaj dokładnie
  3. Dodaj sodę oczyszczoną i odstaw do wystygnięcia.
  4. Do zimnej "bazy" do pierników dodaj jajka i dokładnie wymieszaj z cynamonem
  5. Cały czas mieszając dodawaj po trochu mąkę i proszek do pieczenia
  6. Wyronione ciasto rozwałkuj na placek o takiej grubości, jakiej chcesz, żeby były Twoje pierniki, pamiętając, że w piekarniku ciasteczka urosną.

Jak przygotować  te pyszności, jak zwykle polecam materiał video życząc miłego odbioru i wspaniałego rodzinnego pieczenia pierników :)
 

1 komentarz:

  1. Piernikowe szaleństwo zbliża się wielkimi krokami. Uwielbiam piec pierniczki jako dekorację na choinkę. Uwielbiam je piec i zajadać, choć przyznaję, że wolę delikatne i mięciutkie muffinki. Ostatnio skusiłam się na przepis https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/
    i wyszły świetne! Myślę, że sprawdzą się również jako świąteczne wypieki.

    OdpowiedzUsuń