KURCZAK FASZEROWANY:
Składniki:
- 1 wyluzowany kurczak
- około 30 dag mięsa (cielęcina lub "kurzyna")
- można też dodać trochę 2 wątróbki drobiowe
- 1 bułka kajzerka namoczona w mleku lub w wodzie
- 2 pęczki natki pietruszki
- 1 średnia cebula
- 6 jaj - 1 surowe, 5 ugotowanych na twardo
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Wyluzowanego kurczaka ułóż równomiernie na blacie. LUZOWANIE KURCZAKA <--- KLIKNIJ
- Posól i popieprz.
- Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuść mięso (30 dag cielęciny lub "kurzyny") i bułkę namoczoną w mleku lub wodzie, dobrze odciśniętą.
- Jeżeli chcesz dodać wątróbkę - poszatkuj ją nożem i dodaj do mięsa.
- Dodaj cebulę drobno posiekaną i natkę pietruszki, również drobniutko posiekaną.
- Wbij jedno surowe jajko i drobniutko pokrojone 3 jaja ugotowane na twardo.
- Wzdłuż płata mięsa ułóż dwa jajka ugotowane na twardo.
- Zawiń mięso i zepnij wykałaczkami.
- Tak przygotowana roladę przełóż do naczynia żaroodpornego, w którym będziesz ją zapiekać.
- Z wierzchu posól i popieprz.
- Na roladzie ułóż kilka płatków masła.
- Naczynie żaroodporne przykryj i wstaw do piekarnika podgrzanego do temperatury 180 stopni na około 1,5 godziny.
- Po 1,5 godzinie wyjmij z piekarnika, odkryj i pędzelkiem namoczonym w sosie powstałym w trakcie pieczenia dokładnie posmaruj pieczeń z wierzchu.
- Wstaw ponownie do piekarnika na około 15 minut bez przykrycia, tak żeby skórka była chrupka i rumiana.
Jak ja przygotowuję tę pyszna potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video.
Kurczak rewelacyjnie smakuje i na zimno i na ciepło.
Wspaniałym dodatkiem do kurczaka na ciepło są:
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz