Święta wielkanocne w niektórych domach nie mogą obejść się bez żuru, a jak żur, to i zakwas na żur trzeba zrobić. Dzisiaj pokażę Ci jak ja robię ten zakwas. Zapraszam:)
ZAKWAS NA ŻUR
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej
- około 2 szklanek gorącej wody
- kilka ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 kromka chleba razowego na zakwasie lub 1 dag drożdży
- 4 szklanki chłodnej, przegotowanej wody
- Do glinianego garnka wsyp mąkę żytnią i zalej ją gorącą wodą tak, aby mąka się rozpuściła i płyn miał konsystencję ciasta naleśnikowego.
- Do dobrze rozpuszczonej mąki dodaj czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, kromkę chleba, a jeżeli nie masz chleba, to drożdże (pamiętaj jednak, by drożdże dodać, jak płyn osiągnie temperaturę pokojową, żeby się nie zaparzyły)
- Do wystudzonej zawiesiny dodaj 4 szklanki chłodnej, przegotowanej wody. Wymieszaj.
- Garnek przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 3 dni.
- Kiedy zakwas już się zakwasi, wyjmij przyprawy i chleb, przelej do butelki i wstaw do lodówki. Tak można przechowywać zakwas około 1 m-ca.
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz