piątek, 4 kwietnia 2014

ZAKWAS NA ŻUR




Święta wielkanocne w niektórych domach nie mogą obejść się bez żuru, a jak żur, to i zakwas na żur trzeba zrobić. Dzisiaj pokażę Ci jak ja robię ten zakwas. Zapraszam:)



ZAKWAS  NA ŻUR
Składniki:
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • około 2 szklanek gorącej wody
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 kromka chleba razowego na zakwasie lub 1 dag drożdży
  • 4 szklanki chłodnej, przegotowanej wody
Przygotowanie
  1. Do glinianego garnka wsyp mąkę żytnią i zalej ją gorącą wodą tak, aby mąka się rozpuściła i płyn miał konsystencję ciasta naleśnikowego.
  2. Do dobrze rozpuszczonej mąki dodaj czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, kromkę chleba, a jeżeli nie masz chleba, to drożdże (pamiętaj jednak, by drożdże dodać, jak płyn osiągnie temperaturę pokojową, żeby się nie zaparzyły)
  3. Do wystudzonej zawiesiny dodaj 4 szklanki chłodnej, przegotowanej wody. Wymieszaj. 
  4. Garnek przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 3 dni.
  5. Kiedy zakwas już się zakwasi, wyjmij przyprawy i chleb, przelej do butelki      i wstaw do lodówki. Tak można przechowywać zakwas około 1 m-ca.
Jak ja przygotowuję zakwas ? - zapraszam do obejrzenia materiału video :)


S m a c z n e g o :)