Dzisiaj będziemy robić żur, dobrze zrozumiałeś / łaś żur, nie biały barszcz, bo...
różnica między żurem, a białym barszczem jest taka, że żur jest na zakwasie na mące żytniej, a barszcz biały jest na zakwasie z mąki pszennej. Jest jeszcze coś co różni te zupy, biały barszcz jest bardziej delikatny od żuru, ponieważ gotowany jest na wywarze z jarzyn, a żur, to taka prosta i uboga wiejska zupa, bez jarzyn.
Z resztą, jakbyś nie wiedziała / ał, to najsmaczniejsze delicje świata powstały właśnie z biedy i w biedzie, i taką potrawą jest również żur, którym się dzisiaj zajmiemy. Zapraszam:)
ŻUR
Składniki:
- 1,5 litra zimnej wody
- około 1 kg białej kiełbasy
- około 20 dag wędzonego boczku
- 3 ząbki czosku
- sól
- pół litra zakwasu na żur
- 2 średnie cebule
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- jajka ugotowane na twardo
- śmietana
- Do garnka z zimną wodą włóż całą kiełbasę i skórkę z boczku.
Gotuj tę kiełbasę nie dłużej niż 10 - 15 minut od zagotowania się wody. - Na patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę o boku około 1 cm
- Jajka ugotuj na twardo
- Czosnek przepuść przez praskę i rozetrzyj go dokładnie z łyżką soli. Ucieraj tak długo, aż czosnek puści sok.
- Ugotowaną kiełbasę wyjmij z garnka, a do wywaru z niej dodaj cebulę obraną i pokrojoną w ćwiartki i dwie szklanki "osobistego" zakwasu na żur.
- Kiedy woda w garnku zawrze - włóż do niej utarty czosnek, majeranek, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy
- Cebulę wyjmij z garnka i dodaj do niego gorący boczek.
- Kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj ją do garnka.
- Gotowy żurek przelej do miseczek, dodaj trochę śmietany (nie obligatoryjnie) i jajko pokrojone w ćwiartki.
Jak ja przygotowuję te pyszną tradycyjną wielkanocną, i nie tylko wielkanocną, zupę - zapraszam do obejrzenia materiału video.
Sm a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz