poniedziałek, 7 kwietnia 2014

ŻUR



Dzisiaj będziemy robić żur, dobrze zrozumiałeś / łaś żur, nie biały barszcz, bo...
różnica między żurem, a białym barszczem jest taka, że żur jest na zakwasie na mące żytniej, a barszcz biały jest na zakwasie z mąki pszennej. Jest jeszcze coś co różni te zupy, biały barszcz jest bardziej delikatny od żuru, ponieważ gotowany jest na wywarze z jarzyn, a żur, to taka prosta i uboga wiejska zupa, bez jarzyn.
Z resztą, jakbyś nie wiedziała / ał, to najsmaczniejsze delicje świata powstały właśnie z biedy i w biedzie, i taką potrawą jest również żur, którym się dzisiaj zajmiemy. Zapraszam:)


ŻUR
Składniki:
  • 1,5 litra zimnej wody
  • około 1 kg białej kiełbasy
  • około 20 dag wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosku
  • sól
  • pół litra zakwasu na żur
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • jajka ugotowane na twardo
  • śmietana
  Przygotowanie
  1. Do garnka z zimną wodą włóż całą kiełbasę i skórkę z boczku.
     Gotuj tę kiełbasę nie dłużej niż 10 - 15 minut od zagotowania się wody.
  2. Na patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę o boku około 1 cm
  3. Jajka ugotuj na twardo
  4. Czosnek przepuść przez praskę i rozetrzyj go dokładnie z łyżką soli. Ucieraj tak długo, aż czosnek puści sok.
  5. Ugotowaną kiełbasę wyjmij z garnka, a do wywaru z  niej dodaj cebulę obraną i pokrojoną w ćwiartki i dwie szklanki "osobistego" zakwasu na żur.
  6. Kiedy woda w garnku zawrze - włóż do niej utarty czosnek, majeranek, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy
  7. Cebulę wyjmij z garnka i dodaj do niego gorący boczek.
  8. Kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj ją do garnka.
  9. Gotowy żurek przelej do miseczek, dodaj trochę śmietany (nie obligatoryjnie) i jajko pokrojone w ćwiartki.

Jak ja przygotowuję te pyszną tradycyjną wielkanocną, i nie tylko wielkanocną, zupę - zapraszam do obejrzenia materiału video.


Sm a c z n e g o :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz