Przyszła pora na kolejne faszerowane wyluzowane ćwiartki kurze. Tym razem będziemy je przyrządzać na wiosennie. Zapraszam:)
KOPERTY KURZE
Składniki:
- wyluzowanych ćwiartek kurzych ilość wg uznania
- 1 duża cebula
- tyle samo (objętościowo) zielony por
- tyle samo (objętościowo) zielona papryka
- tyle samo (objętościowo) czerwona papryka
- czosnek (ilość wg uznania)
- ok. 10 dag pieczarek
- przyprawy - słodka papryka, chilli, zioła prowansalskie
- około 10 dag ugotowanego na sypko ryżu
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej
- natka zielonej pietruszki
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę.
- Do cebuli dodaj umyty i pokrojony por
- Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i dodaj do całości.
- Umyte i obrane pieczarki pokrój w kostkę i dodaj do smażących się składników.
- Dodaj czosnek przepuszczony przez praskę.
- Całość podsmażaj krótko, ale intensywnie, żeby jarzyny były nierozgotowane, tylko al dente.
- Teraz wszystko przypraw ziołami, przyprawami.
- Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- W tym czasie wyluzowane ćwiartki kurze posól i popieprz z każdej strony.
- Do zimnego już farszu dodaj ryż, jajko, posiekaną i umytą natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem.
- Tak przygotowany farsz nałóż na płaty mięsa. Koperty zepnij wykałaczkami.
- Gotowe "zawijasy" włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj kilkoma cieniutkimi plastrami masła i po bokach ułóż kości i kuperki, które pozostały Ci po luzowaniu ćwiartek - sos będzie bardziej aromatyczny i pyszniejszy.
- Piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 45 - 50 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, roladki posmaruj sosem i wstaw jeszcze, tym razem bez przykrycia, do piekarnika na 15 - 20, aż skórka zrobi się rumiana.
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz