wtorek, 8 kwietnia 2014

WIOSENNE KOPERTY KURZE


Przyszła pora na kolejne faszerowane wyluzowane ćwiartki kurze. Tym razem będziemy je przyrządzać na wiosennie. Zapraszam:)



KOPERTY KURZE
Składniki:
  • wyluzowanych ćwiartek kurzych ilość wg uznania
  • 1 duża cebula
  • tyle samo (objętościowo) zielony por
  • tyle samo (objętościowo) zielona papryka
  • tyle samo (objętościowo) czerwona papryka
  • czosnek (ilość wg uznania)
  • ok. 10 dag pieczarek
  • przyprawy - słodka papryka, chilli, zioła prowansalskie
  • około 10 dag ugotowanego na sypko ryżu 
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej
  • natka zielonej pietruszki
 Przygotowanie
  1. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę.
  2. Do cebuli dodaj umyty i pokrojony por
  3. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i dodaj do całości.
  4. Umyte i obrane pieczarki pokrój w kostkę i dodaj do smażących się składników.
  5. Dodaj czosnek przepuszczony przez praskę.
  6. Całość podsmażaj krótko, ale intensywnie, żeby jarzyny były nierozgotowane, tylko al dente.
  7. Teraz wszystko przypraw ziołami, przyprawami.
  8. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  9. W tym czasie wyluzowane ćwiartki kurze posól i popieprz z każdej strony.
  10. Do zimnego już farszu dodaj ryż, jajko, posiekaną i umytą natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem.
  11. Tak przygotowany farsz nałóż na płaty mięsa. Koperty zepnij wykałaczkami.
  12. Gotowe "zawijasy" włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj kilkoma cieniutkimi plastrami masła i po bokach ułóż kości i kuperki, które pozostały Ci po luzowaniu ćwiartek - sos będzie bardziej aromatyczny i pyszniejszy.
  13. Piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około  45 - 50 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, roladki posmaruj sosem i wstaw jeszcze, tym razem bez przykrycia, do piekarnika na 15 - 20, aż skórka zrobi się rumiana.
 Jak ja przygotowuję to pyszne danie - zapraszam do obejrzenia materiału video.
S m a c z n e g o :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz