czwartek, 10 kwietnia 2014

DIY Z CIASTA DROŻDŻOWEGO

  

W a r i a c j e      z      c i a s t a      d r o ż d ż o w e g o  :)









CIASTO DROŻDŻOWE


Składniki:


  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 10 dag drożdży
  • 25 dag masła
  • 3 jaja
  • ½ szklanki cukru (ale może być go więcej)
  • szczypta soli
  • olejek zapachowy – wg uznania
  • 1 kg mąki tortowej

Przygotowanie
  1. Przygotuj zaczyn: do miski wlej mleko podgrzane do temperatury pokojowej (tylko nie gorące, bo drożdże się zaparzą), dodaj 1 łyżkę cukru i drożdże. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Niech rośnie (zaczyn) i niech pracuje ku chwale naszej drożdżówki.
  2. W tym czasie jajka z cukrem dokładnie ubij tak, aby powstała jednolita, puszysta i prawie biała masa. 
  3. Masło rozpuść (możesz to zrobić w mikrofalówce) i cały czas mieszając, powolutku, dolewaj je do masy jajeczno-cukrowej, na przemian z mąką. Dorzuć również szczyptę soli, żeby podbiła smak słodyczy. 
  4. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaj do całości, wsyp resztę mąki i wyrabiaj tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
  5.  Gotowe i dobrze wyrobione ciasto włóż do formy i foremek posmarowanych masłem.

uwaga ! Pamiętaj, że ciasto jest wtedy dobrze wyrobione, kiedy miska, w której było urabiane, będzie całkowicie czysta po jego wyjęciu.



Jak ja przygotowuję te różności ? - zapraszam na prezentację materiału video. 

S ma c z n e g o :)