Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 1 łyżka cukru
- 10 dag drożdży
- 25 dag masła
- 3 jaja
- ½ szklanki cukru (ale może być go więcej)
- szczypta soli
- olejek zapachowy – wg uznania
- 1 kg mąki tortowej
Przygotowanie
- Przygotuj zaczyn: do miski wlej mleko podgrzane do temperatury pokojowej (tylko nie gorące, bo drożdże się zaparzą), dodaj 1 łyżkę cukru i drożdże. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Niech rośnie (zaczyn) i niech pracuje ku chwale naszej drożdżówki.
- W tym czasie jajka z cukrem dokładnie ubij tak, aby powstała jednolita, puszysta i prawie biała masa.
- Masło rozpuść (możesz to zrobić w mikrofalówce) i cały czas mieszając, powolutku, dolewaj je do masy jajeczno-cukrowej, na przemian z mąką. Dorzuć również szczyptę soli, żeby podbiła smak słodyczy.
- Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaj do całości, wsyp resztę mąki i wyrabiaj tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
- Gotowe i dobrze wyrobione ciasto włóż do formy i foremek posmarowanych masłem.
uwaga ! Pamiętaj, że ciasto jest wtedy dobrze wyrobione, kiedy miska, w której było urabiane, będzie całkowicie czysta po jego wyjęciu.
Jak ja przygotowuję te różności ? - zapraszam na prezentację materiału video.
S ma c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz