poniedziałek, 14 kwietnia 2014

MAZURKI











  


Mazurki, któż z nas nie lubi tych naszych polskich, tradycyjnych wypieków wielkanocnych. Mam nadzieję, że moja propozycja na świąteczne słodkości spodoba Ci się. Zapraszam :)





CIASTO NA MAZURKI

Składniki:
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki gęstej śmietany
  • 25 dag masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ kg mąki tortowej
  1. Żółtka razem z cukrem ubij na puszystą i, prawie, białą masę.
  2. Dodaj śmietanę i rozpuszczone, ostudzone masło.
  3. Cały czas mieszając dodawaj po trosze mąkę, sól i proszek do pieczenia.
  4. Tak przygotowanym ciastem wyłóż formy cieniutką warstwą ciasta.
  5. "Podźgaj" widelcem, żeby ciasto w trakcie pieczenia nie wypuczyło się.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni na około 30 minut, aż ciasto będzie rumiane.

Masa migdałowa
  • 40 dag masła
  • 40 dag cukru kryształu
  • 40 dag obranych i zmiksowanych migdałów
  • olejek migdałowy
  1. Do rondelka włóż masło i cukier i mieszając uzyskaj jednolitą masę
  2. Do tejże masy dodaj zmiksowane migdały i olejek, i na wolnym ogniu, ciągle mieszając połącz wszystkie składniki.
  3. Masa będzie gotowa, gdy będzie gęsta i jednolita i zauważysz, że masło zaczyna się oddzielać od pozostałych składników.
  4. Jeżeli masło zbyt oddzieli się, to znaczy, że masa zwarzyła się i trzeba ją uratować łyżką, dwiema mleka.

Tak przygotowaną, jeszcze gorącą masę wyłóż na upieczony spód ciasta.
Dekoruj, czym chcesz, co Ci w duszy gra i co lubisz.

Mazurki dekorować można czekoladą białą lub gorzką rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub masą czekoladową.

Masa czekoladowa
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki gęstej śmietany około 30 ml
  • około 5 dag / łyżka masła
Wszystkie składniki, na wolniutkim ogniu połącz i wykładaj na upieczone blaty ciasta.
UWAGA ! tę polewę trzeba szybko rozprowadzić po cieście, bo ona, ta polewa szybko gęstnieje.
Jak ja robię moje mazurki wielkanocne - zapraszam do obejrzenia materiału video
S m a c z n e g o :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz