Mazurki, któż z nas nie lubi tych naszych polskich, tradycyjnych wypieków wielkanocnych. Mam nadzieję, że moja propozycja na świąteczne słodkości spodoba Ci się. Zapraszam :)
CIASTO NA MAZURKI
Składniki:
- 3 żółtka
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki gęstej śmietany
- 25 dag masła
- szczypta soli
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ kg mąki tortowej
- Żółtka razem z cukrem ubij na puszystą i, prawie, białą masę.
- Dodaj śmietanę i rozpuszczone, ostudzone masło.
- Cały czas mieszając dodawaj po trosze mąkę, sól i proszek do pieczenia.
- Tak przygotowanym ciastem wyłóż formy cieniutką warstwą ciasta.
- "Podźgaj" widelcem, żeby ciasto w trakcie pieczenia nie wypuczyło się.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni na około 30 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Masa migdałowa
- 40 dag masła
- 40 dag cukru kryształu
- 40 dag obranych i zmiksowanych migdałów
- olejek migdałowy
- Do rondelka włóż masło i cukier i mieszając uzyskaj jednolitą masę
- Do tejże masy dodaj zmiksowane migdały i olejek, i na wolnym ogniu, ciągle mieszając połącz wszystkie składniki.
- Masa będzie gotowa, gdy będzie gęsta i jednolita i zauważysz, że masło zaczyna się oddzielać od pozostałych składników.
- Jeżeli masło zbyt oddzieli się, to znaczy, że masa zwarzyła się i trzeba ją uratować łyżką, dwiema mleka.
Tak przygotowaną, jeszcze gorącą masę wyłóż na upieczony spód ciasta.
Dekoruj, czym chcesz, co Ci w duszy gra i co lubisz.
Mazurki dekorować można czekoladą białą lub gorzką rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub masą czekoladową.
Masa czekoladowa
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki gęstej śmietany około 30 ml
- około 5 dag / łyżka masła
Wszystkie składniki, na wolniutkim ogniu połącz i wykładaj na upieczone blaty ciasta.
UWAGA ! tę polewę trzeba szybko rozprowadzić po cieście, bo ona, ta polewa szybko gęstnieje.
Jak ja robię moje mazurki wielkanocne - zapraszam do obejrzenia materiału video
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz