CIASTO DROŻDŻOWE
Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 1 łyżka cukru
- 10 dag drożdży
- 25 dag masła
- 3 jaja
- ½ szklanki cukru (ale może być go więcej)
- szczypta soli
- olejek zapachowy – wg uznania
- 1 kg mąki tortowej
- skórka pomarańczowa
- bakalie wg smaku i uznania
czekolada : gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
Przygotowanie
- Przygotuj zaczyn: do miski wlej mleko podgrzane do temperatury pokojowej (tylko nie gorące, bo drożdże się zaparzą), dodaj 1 łyżkę cukru i drożdże. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Niech rośnie (zaczyn) i niech pracuje ku chwale naszej drożdżówki.
- W tym czasie jajka z cukrem dokładnie ubij tak, aby powstała jednolita, puszysta i prawie biała masa.
- Masło rozpuść (możesz to zrobić w mikrofalówce) i cały czas mieszając, powolutku, dolewaj je do masy jajeczno-cukrowej, na przemian z mąką. Dorzuć również szczyptę soli, żeby podbiła smak słodyczy.
- Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaj do całości, wsyp resztę mąki i wyrabiaj tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
- Gotowe i dobrze wyrobione ciasto włóż do formy i foremek posmarowanych masłem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni około 75 minut dużą babę, a te mniejsze około 30 minut - do testu, tzw. suchego patyczka.
uwaga ! Pamiętaj, że ciasto jest wtedy dobrze wyrobione, kiedy miska, w której było urabiane, będzie całkowicie czysta po jego wyjęciu.
Upieczone cudeńka można udekorować czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub lukrem z cukru pudru i soku z cytryny, skórką pomarańczową lub różnymi bakaliami.
Albo wszystkim jednocześnie :)
Jak ja przygotowuję tę pyszną babę - zapraszam na prezentację materiału video.
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz