Dziś zaproponuję Ci nieco pracochłonne danie, ale jakże pyszne i warte poświęconego mu czasu.
Mam nadzieję, że umiejętność luzowania kurczaka
Nie
bez kozery wspominam tutaj również o kurczaku, ponieważ farsze, które
proponuję do kurczaka i do ćwiartek można traktować wymiennie.
Składniki:
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego
- 10 dag serka pleśniowego typu Lazur
- 2 - 3 ząbków czosnku (ilość wg uznania)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
(do
jednego kurczaka potrzebne są dwa opakowania szpinaku, czyli wszystkie
składniki liczymy x 2. Jeżeli chodzi o koperty, to 1 opakowanie na 3
ćwiartki )
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej około 20 ml oliwy i na nią wrzuć drobno posiekany czosnek (nie przepuszczony przez praskę, by się nie przypalił) i delikatnie przyrumień go
- Na tenże przyrumieniony czosnek wyłóż ser pokrojony w kostkę i ciągle mieszając, na wolnym ogniu, doprowadź do rozpuszczenia się sera.
- Kiedy ser pięknie się roztopi, dodaj szpinak i dokładnie wymieszaj.
- Na końcu dopraw solą i pieprzem.
KOPERTY KURZE ZE SZPINAKIEM
Składniki:
- kilka wyluzowanych ćwiartek kurzych
- około 6 dag masła
- sól i pieprz
- kości, które zostały po luzowaniu
Przygotowanie:
- Wyluzowane ćwiartki kurze nafaszeruj szpinakiem i pospinaj wykałaczkami.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Na wierzchu połóż kilka cieniutkich płatków masła.
- Resztki pozostałe z luzowanie, kuperek, kości, ścięgna - posól i popieprz układając obok kopert w naczyniu - sos będzie pyszniejszy i treściwszy.
- Naczynie przykryj i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni na około 60 minut.
- Po godzinie wyjmij naczynie z kopertami i przy pomocy pędzelka posmaruj mięso sosem powstałym w trakcie pieczenia.
- Wstaw jeszcze do piekarnika, odkryte na około 15 - 20 minut, by uzyskać chrupką i rumiana skórkę.
Jak ja przygotowuję te pyszne koperty - zapraszam na prezentację materiału video.
Nadmieniam, iż takie koperty jednakowo wyśmienite są podawane ns zimno i na ciepło, a kiedy podajemy je na ciepło, to tylko z :
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz