piątek, 28 marca 2014

KOPERTY KURZE ZE SZPINAKIEM





Dziś zaproponuję Ci nieco pracochłonne danie, ale jakże pyszne i warte poświęconego mu czasu.
Mam nadzieję, że umiejętność luzowania kurczaka    
i  luzowania ćwiartek kurzych została już przez Ciebie opanowana.
Nie bez kozery wspominam tutaj również o kurczaku, ponieważ farsze, które proponuję do kurczaka i do ćwiartek można traktować wymiennie.           


FARSZ SZPINAKOWY
Składniki:
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego
  • 10 dag serka pleśniowego typu Lazur
  • 2 - 3 ząbków czosnku (ilość wg uznania)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz



Przygotowanie:
(do jednego kurczaka potrzebne są dwa opakowania szpinaku, czyli wszystkie składniki liczymy x 2. Jeżeli chodzi o koperty, to 1 opakowanie na 3 ćwiartki )
  1. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej około 20 ml oliwy i na nią wrzuć drobno posiekany czosnek (nie przepuszczony przez praskę, by się nie  przypalił) i delikatnie przyrumień go
  2. Na tenże przyrumieniony czosnek wyłóż ser pokrojony w kostkę i ciągle mieszając, na wolnym ogniu, doprowadź do rozpuszczenia się sera.
  3. Kiedy ser pięknie się roztopi, dodaj szpinak i dokładnie wymieszaj.
  4. Na końcu dopraw solą i pieprzem.

KOPERTY    KURZE   ZE   SZPINAKIEM
Składniki:
  • kilka wyluzowanych ćwiartek kurzych
  • około 6 dag masła
  • sól i pieprz
  • kości, które zostały po luzowaniu
Przygotowanie:
  1. Wyluzowane ćwiartki kurze nafaszeruj szpinakiem i pospinaj wykałaczkami.
  2. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  3. Na wierzchu połóż kilka cieniutkich płatków masła.
  4. Resztki pozostałe z luzowanie, kuperek, kości, ścięgna - posól i popieprz układając obok kopert w naczyniu  - sos będzie pyszniejszy i treściwszy.
  5. Naczynie przykryj i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni na około 60 minut.
  6. Po godzinie wyjmij naczynie z kopertami i przy pomocy pędzelka posmaruj mięso sosem powstałym w trakcie pieczenia.
  7. Wstaw jeszcze do piekarnika, odkryte na około 15 - 20 minut, by uzyskać chrupką i rumiana skórkę.
Jak ja przygotowuję te pyszne koperty - zapraszam na prezentację materiału video.

Nadmieniam, iż takie koperty jednakowo wyśmienite są podawane ns zimno i na ciepło, a kiedy podajemy je na ciepło, to tylko z : 

 S m a c z n e g o :)