piątek, 21 marca 2014

KOTLETY Z KARKÓWKI

Kotlety z karkówki - świetne na grill, wspaniałe z patelni, wyśmienite z piekarnika. O każde porze roku smakują jednakowo zachęcająco:)






KOTLETY Z KARKÓWKI
Składniki:
  • karkówka
marynata
  •  3 duże ząbki czosnku (ilość wg uznania)
  • 100 ml wódki czystej lub żołądkówki ewentualnie gin
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 duże łyżki przyprawy BAHARAT

P r z y g o t o w a n i e: 
  1.  Mięso umyj i osusz.
  2.  Pokrój w poprzek włókien na plastry o długości około 1,5 - 2 cm
  3.  Ostrym nożem natnij delikatnie plastry kotletów w kratkę z obu stron.
  4.  Składniki marynaty dobrze wymieszaj
  5.  Bardzo dokładnie wysmaruj mięso marynatą i ułóż je w naczyniu.
  6.  Przykryj i wstaw do lodówki. Najlepszy efekt smakowy uzyskasz, kiedy mięso będzie się marynowało przez całą noc.
  7. Tak zamarynowane kotlety smaż na grill'u, w piekarniku lub na patelni.
 Wyśmienite są, kiedy podasz je z sosami:
  1. do grill"a
  2. tzatzikami
Jak ja przygotowuję te pyszne kotlety - zapraszam do obejrzenia materiału video.

S m a c z n e g o :)