POLĘDWICZKI ZE ŚLIWKAMI
W PŁATKACH MIGDAŁOWYCH
Składniki:
- około 1,5 kg polędwiczek wieprzowych lub indyczych
- około 20 dag suszonych śliwek bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- garść płatków migdałowych
- około 10 dag masła klarowanego lub mieszanki masła z dwiema łyżkami oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- Polędwiczki dokładnie umyj i osusz, a następnie ostrym nożem natnij kieszonkę wzdłuż polędwiczki
- czosnek obierz, przepuść przez praskę i dokładnie rozetrzyj z solą, dodaj pieprzu i natrzyj mięso z zewnątrz i w środku kieszonki
- do kieszonek wsadź śliwki i zepnij wykałaczką
- wsadź do naczynia, przykryj szczelnie folią i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc
- Po parunastu godzinach obsmaż polędwiczki na maśle z każdej strony, przełóż do naczynia, w którym będziesz je zapiekać. Zalej powstałym sosem od smażenia, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika zagrzanego do temperatury 190 stopni na około 15 - 20 minut. Nie piecz za długo, dlatego, że jest to bardzo delikatne mięso i łatwo je wysuszyć.
- Wyśmienicie smakują z:
- pampuchami
- kopytkami
- kluskami śląskimi
- kluskami kładzionymi
- ryżem ugotowanym na sypko
- ziemniaczkami z wody lub puree
S m a c z n e g o!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz