poniedziałek, 4 kwietnia 2016

POLĘDWICZKI ZE ŚLIWKAMI W PŁATKACH MIGDAŁÓW





POLĘDWICZKI ZE ŚLIWKAMI
W PŁATKACH MIGDAŁOWYCH

Składniki:
  • około 1,5 kg polędwiczek wieprzowych lub indyczych
  • około 20 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • garść płatków migdałowych
  • około 10 dag masła klarowanego lub mieszanki masła z dwiema łyżkami oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku 
przygotowanie
  1. Polędwiczki dokładnie umyj i osusz, a następnie ostrym nożem natnij kieszonkę wzdłuż polędwiczki
  2. czosnek obierz, przepuść przez praskę i dokładnie rozetrzyj z solą, dodaj pieprzu i natrzyj mięso z zewnątrz i w środku kieszonki
  3. do kieszonek wsadź śliwki i zepnij wykałaczką
  4. wsadź do naczynia, przykryj szczelnie folią i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc
  5. Po parunastu godzinach obsmaż polędwiczki na maśle z każdej strony, przełóż do naczynia, w którym będziesz je zapiekać. Zalej powstałym sosem od smażenia, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika zagrzanego do temperatury 190 stopni na około 15 - 20 minut. Nie piecz za długo, dlatego, że jest to bardzo delikatne mięso i łatwo je wysuszyć.
  6. Wyśmienicie smakują z:
 S m a c z n e g o!!