poniedziałek, 4 kwietnia 2016

MAZUREK pomarańczowy




MAZUREK POMARAŃCZOWY
Składniki:

ciasto
(na dwa mazurki)

  • 3 duże lub 4 małe żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • 25 dag masła rozpuszczonego
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia (4 łyżeczki)
  • zapach waniliowy (dowolny)
  • 1/2 kg mąki tortowej
przygotowanie
  1. żółtka utrzyj z cukrem na puszysta i kremową masę, dodaj śmietanę, dokładnie mieszaj dodając sól, proszek do pieczenia i zapach
  2. masło rozpuść i schłodzone dodaj do utartych żółtek na przemian z mąką
  3. kiedy wszystkie składniki połączą się, a ciasto będzie delikatne, jedwabiste i lśniące wyłóż na blachę okrągłą, prostokątną, jaką bądź, zrób ładne brzegi. Możesz je posmarować białkiem jajka.
  4. wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 30 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor
masa
  • około 45 dag pomarańczy
  • około 10 dag cytryny
  • 40 dag cukru
przygotowanie
  1. cytrusy dokładnie wyszoruj szczoteczka i płynem do mycia naczyń
  2. zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut
  3. wyjmij z wody i, razem ze skórką, usuwając pestki pokrój w kostkę i zblenduj lub przepuść przez maszynkę do mięsa
  4. do rondelka przełóż rozdrobnione owoce, dodaj cukier i smaż na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając
  5. gotowa masę pomarańczową wyłóż na upieczone ciasto i udekoruj dowolnie czekoladą gorzką lub białą, usmażoną skórką pomarańczową 

S M A C Z N E G O !

 





  


Smacznego!