MAZUREK POMARAŃCZOWY
Składniki:
ciasto
(na dwa mazurki)
- 3 duże lub 4 małe żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- 25 dag masła rozpuszczonego
- szczypta soli
- proszek do pieczenia (4 łyżeczki)
- zapach waniliowy (dowolny)
- 1/2 kg mąki tortowej
- żółtka utrzyj z cukrem na puszysta i kremową masę, dodaj śmietanę, dokładnie mieszaj dodając sól, proszek do pieczenia i zapach
- masło rozpuść i schłodzone dodaj do utartych żółtek na przemian z mąką
- kiedy wszystkie składniki połączą się, a ciasto będzie delikatne, jedwabiste i lśniące wyłóż na blachę okrągłą, prostokątną, jaką bądź, zrób ładne brzegi. Możesz je posmarować białkiem jajka.
- wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 30 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor
- około 45 dag pomarańczy
- około 10 dag cytryny
- 40 dag cukru
- cytrusy dokładnie wyszoruj szczoteczka i płynem do mycia naczyń
- zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut
- wyjmij z wody i, razem ze skórką, usuwając pestki pokrój w kostkę i zblenduj lub przepuść przez maszynkę do mięsa
- do rondelka przełóż rozdrobnione owoce, dodaj cukier i smaż na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając
- gotowa masę pomarańczową wyłóż na upieczone ciasto i udekoruj dowolnie czekoladą gorzką lub białą, usmażoną skórką pomarańczową
S M A C Z N E G O !
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz