PIKANTNE PALUCHY DO PIWA
Składniki
- 50 dag ciasta francuskiego gotowego lub własnego
- 20 dag startego sera mozarella
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka chilli
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
- połowę żółtego sera wysyp na stolnice, posyp ser mieszanką papryki i chilli i na nich rozwałkuj płat ciasta
- żółtka rozbełtaj z mlekiem i posmaruj, za pomocą pędzelka całe rozwałkowane ciasto
- drugą połową sera posyp rozwałkowane ciasto i zwiń w rulon, który musisz rozwałkować na placek o grubości 5 - 8 mm (najwygodniej będzie, jeżeli podzielisz sobie ciasto na 3 porcje)
- ciasto podziel nożem lub radełkiem na paski o wymiarach około 2 : 8 cm, a każdy z tych prostokątów skręć i połóż na blasze. Tak przygotowane paluchy odstaw na około 15 minut. A w tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 210 stopni
- Po 15 minutach wstaw paluchy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut, aż uzyskają złoto brązowy kolor
- Podawaj wystudzone z zimnych piwkiem
S m a c z n e g o !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz