poniedziałek, 4 kwietnia 2016

PIKANTNE PALUCHY DO PIWA, Jak zrobić paluchy? by Magdalenkowe Frykasy




PIKANTNE PALUCHY DO PIWA
Składniki
  • 50 dag ciasta francuskiego gotowego lub własnego
  • 20 dag startego sera mozarella
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
 przygotowanie
  1. połowę żółtego sera wysyp na stolnice, posyp ser mieszanką papryki i chilli i na nich rozwałkuj płat ciasta
  2. żółtka rozbełtaj z mlekiem i posmaruj, za pomocą pędzelka całe rozwałkowane ciasto
  3. drugą połową sera posyp rozwałkowane ciasto i zwiń w rulon, który musisz rozwałkować na placek o grubości 5 - 8 mm (najwygodniej będzie, jeżeli podzielisz sobie ciasto na 3 porcje)
  4. ciasto podziel nożem lub radełkiem na paski o wymiarach około 2 : 8 cm, a każdy z tych prostokątów skręć i połóż na blasze. Tak przygotowane paluchy odstaw na około 15 minut. A w tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 210 stopni
  5. Po 15 minutach wstaw paluchy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut, aż uzyskają złoto brązowy kolor
  6. Podawaj wystudzone z zimnych piwkiem
S m a c z n e g o !!