Dzisiaj zaproszę Cię do wspólnego zrobienia ciasta francuskiego, takiego maślanego, domowego, pachnącego pysznego i delikatnego. Ciasto francuskie to jest ciasto, którego głównym składnikiem jest masło, i które to ciasto nie zawiera ani grama cukru, dlatego wykorzystywane jest chętnie przez nas do dań słodkich i wytrawnych z jednakowym rezultatem, czyli pysznym. "Skradliśmy" to ciasto Francuzom i bardzo chętnie wykorzystujemy w naszej polskiej kuchni. Robimy tarty, ciasteczka, rogaliki, ciasta, rolady i tradycyjne croissanty i co nam jeszcze przyjdzie do głowy. Polecam robić takie ciasto samodzielnie w domu. Nie jest z nim dużo roboty, zabiera dużo czasu, to fakt, ale efekt takiego domowego ciasta jest fenomenalny. Wszak dobrze zorganizowana Pani Domu i dobrze zorganizowany Pan Kuchni może takie ciasto wykonywać w trakcie przygotowywania innych potraw. Zapach pieczonego "własnego" ciasta odbiega bardzo od tego kupnego, gotowego. Sprawia to jeden składnik,
w domowym jest sok z cytryny, a w kupnym ocet i dlatego właśnie zachęcam do własnego zrobienia tegoż ciasta. To ciasto jest fenomenalne, ponieważ można je mrozić i mieć zawsze na podorędziu, w czarną godzinę. Zapraszam!
CIASTO FRANCUSKIE
ciasto podstawowe
Składniki:
- 40 dag mąki tortowej
- 2 jajka
- szczypta soli
- około 250 ml wody
- sok z 1 cytryny
przygotowanie
1. Do miski z mąką wbij jajka, dodaj szczyptę soli. Wymieszaj
2. Dodaj sok z cytryny.
Ja dodaję sok z cytryny, nie ocet, ale wiem, że są specjaliści i amatorzy. którzy dodają ocet.
Ten składnik znajduje się w gotowym, kupnym cieście francuskim. W trakcie pieczenia takiego ciasta
z octem, po mieszkaniu rozchodzi się delikatnie chemiczny zapach przeze mnie wyczuwalny. Choć bywa
czasami, że z braku czasu i ja rzadko, bo rzadko, ale posiłkuję się takim gotowym ciastem francuskim.
3. Cały czas wyrabiając ciasto dolewaj po trochu wody.
ciasto maślane
Składniki:
- 50 dag masła
- 10 dag mąki tortowej
5. Do miski wrzuć miękkie masło i dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj
6. Uformuj kulę (najlepiej zwilżonymi wodą rękami) i wsadź do lodówki na 10 minut
7. Blat posyp niewielką ilością mąki i rozwałkuj na nim ciasto podstawowe. Wałkując uformuj gwiazdę
czteroramienną.
8. Na środku połóż kulę z ciasta maślanego. Ramiona gwiazdy załóż jedno na drugie przykrywając dokładnie
masło maślane i rozwałkuj na prostokąt.
9. Złóż na trzy i wsadź do lodówki na 15 minut.
10. Po 15 minutach wyjmij z lodówki, połóż na blacie wysypanym mąką i rozwałkuj nie rozwijając ciasta.
Czynność tę powtórz 4 razy
11. Z podanej przeze mnie ilości komponentów wyszło 1,30 kg ciasta francuskiego, które to ciasto możemy
wykorzystać od razu, ale można je zamrozić. Polecam zamrażać rozwałkowane ciasto na papierze
pergaminie, w formie takiej, jak kupujemy gotowe ciasto francuskie.
Jak ja robię ciasto francuskie zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i...
S m a c z n e g o!
Z ciasta francuskiego można zrobić fajne i różne desery czy przekąski. Tutaj ogranicza nas tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia. Ja jednak jeśli chodzi o słodkie rzeczy to najbardziej lubię ciasto brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ gdyż to one jest numerem jeden wśród wszystkich ciast i deserów.
OdpowiedzUsuńW przepisie jest błąd czeski brak zera 500 g zamiast 50 g. Cały proces jest dokładnie przedstawiony.
OdpowiedzUsuńChodzi o masło
OdpowiedzUsuń