wtorek, 20 stycznia 2015

CIASTO FRANCUSKIE



Dzisiaj zaproszę Cię do wspólnego zrobienia ciasta francuskiego, takiego maślanego, domowego, pachnącego pysznego i delikatnego. Ciasto francuskie to jest ciasto, którego głównym składnikiem jest masło, i które to ciasto nie zawiera ani grama cukru, dlatego wykorzystywane jest chętnie przez nas do dań słodkich i wytrawnych z jednakowym rezultatem, czyli pysznym. "Skradliśmy" to ciasto Francuzom i bardzo chętnie wykorzystujemy w naszej polskiej kuchni. Robimy tarty, ciasteczka, rogaliki, ciasta, rolady i tradycyjne croissanty i co nam jeszcze przyjdzie do głowy. Polecam robić takie ciasto samodzielnie w domu. Nie jest z nim dużo roboty, zabiera dużo czasu, to fakt, ale efekt takiego domowego ciasta jest fenomenalny. Wszak dobrze zorganizowana Pani Domu i dobrze zorganizowany Pan Kuchni może takie ciasto wykonywać w trakcie przygotowywania innych potraw. Zapach pieczonego "własnego" ciasta odbiega bardzo od tego kupnego, gotowego. Sprawia to jeden składnik,
w domowym jest sok z cytryny, a w kupnym ocet i dlatego właśnie zachęcam do własnego zrobienia tegoż ciasta. To ciasto jest fenomenalne, ponieważ można je mrozić i mieć zawsze na podorędziu, w czarną godzinę. Zapraszam!










 CIASTO FRANCUSKIE


ciasto podstawowe

 Składniki:
  • 40 dag mąki tortowej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • około 250 ml wody
  • sok z 1 cytryny

przygotowanie


1. Do miski z mąką wbij jajka, dodaj szczyptę soli. Wymieszaj
2. Dodaj sok z cytryny.
    Ja dodaję sok z cytryny, nie ocet, ale wiem, że są specjaliści i amatorzy. którzy dodają ocet.
    Ten składnik znajduje się w gotowym, kupnym cieście francuskim. W trakcie pieczenia takiego ciasta
    z octem, po mieszkaniu rozchodzi się delikatnie chemiczny zapach przeze mnie wyczuwalny. Choć bywa
    czasami, że z braku czasu i ja rzadko, bo rzadko, ale posiłkuję się takim gotowym ciastem francuskim.
3. Cały czas wyrabiając ciasto dolewaj po trochu wody.
4.Ciasto powinno być rzadsze od ciasta na pierogi, ale musi odchodzić od ręki 

ciasto maślane
Składniki:
  • 50 dag masła
  • 10 dag mąki tortowej
 
5. Do miski wrzuć miękkie masło i dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj
6. Uformuj kulę (najlepiej zwilżonymi wodą rękami) i wsadź do lodówki na 10 minut
7. Blat posyp niewielką ilością mąki i rozwałkuj na nim ciasto podstawowe. Wałkując uformuj gwiazdę
    czteroramienną.
8. Na środku połóż kulę z ciasta maślanego. Ramiona gwiazdy załóż jedno na drugie przykrywając dokładnie
    masło maślane i rozwałkuj na prostokąt.
9. Złóż na trzy i wsadź do lodówki na 15 minut. 
10. Po 15 minutach wyjmij z lodówki, połóż na blacie wysypanym mąką i rozwałkuj nie rozwijając ciasta. 
     Czynność tę powtórz 4 razy
11. Z podanej przeze mnie ilości komponentów wyszło 1,30 kg ciasta francuskiego, które to ciasto możemy
     wykorzystać od razu, ale można je zamrozić. Polecam zamrażać rozwałkowane ciasto na papierze
     pergaminie, w formie takiej, jak kupujemy gotowe ciasto francuskie.






 
Jak ja robię ciasto francuskie zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i...

S m a c z n e g o!