poniedziałek, 2 lutego 2015

ROGALIKI Z SZYNKĄ

Teraz, kiedy pokazałam Ci jak zrobić ciasto francuskie, zachęciłam samą siebie do wykorzystywania tego pysznego ciasta i tworzenia różnych pysznych dań i tych słodkich, i tych wytrawnych. Ciasto francuskie to ciasto, które bardzo chętnie zaadoptowaliśmy do naszej polskiej kuchni. Robimy z niego różne, smakowite, kulinarne cudeńka. Rolady, rogaliki, ciasteczka, tarty, co tylko nam się zamarzy. Dzisiaj zrobimy wspólnie rogaliki z farszem z szynki, idealne do piwa, jak również do gorących zup, zamiast naszych polskich, tradycyjnych krokietów. Zapraszam!


ROGALIKI  Z  SZYNKĄ
Składniki:
  • 50 dag ciasta francuskiego gotowego lub własnoręcznie przygotowanego
  • około 20 dag surowej polędwiczki lub szynki wieprzowej
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • około 5 dag miękkiego masła
  • 1 łyżeczka musztardy o dowolnym smaku
  • sól i pieprz
  • 1 żółtko
  • mąka do posypania blatu
przygotowanie

1. Mięso pokroić w drobniutką kostkę o wielkości główki zapałki
2. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj
3. Do miseczki włóż miękkie masło i dodatkowo je "rozpusz" dodając musztardę
4. Masło dodaj do mięsa. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem pamiętając o rodzaju musztardy
5. Blat posyp niewielką ilością mąki i rozwałkuj ciasto.Wytnij koło o średnicy około 24 - 32cm i podziel na
    8 równych "trójkątów". Na każdy z nich połóż "kuleczkę" z farszu, brzegi posmaruj wodą i zwiń
    w rulon zaczynając od podstawy trójkąta.
6. Uformowane rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem pergaminem i posmaruj rozkłóconym żółtkiem
7. Blachę z rogalikami wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na 15 minut.
    5 minut przed końcem, czyli po 10 minutach uchyl drzwiczki od piekarnika, nie wyłączając go. 
 


 


Jak chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję te wspaniałe rogaliki, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i tradycyjnie...

S m a c z n e g o :)