wtorek, 3 lutego 2015

SZTUKA MIĘSA W SOSIE CHRZANOWYM


Dzisiaj zajmiemy się wołowiną, bardzo zdrowym, chudym mięsem, z którego można przyrządzić wspaniałości, że hoho! Zaprezentuję Wam danie, ulubione danie mojego Mężusia, a mianowicie będzie to sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Danie bardzo popularne i wykwintne w czasach mojej młodości, choć kupienie ładnego kawałka wołowiny graniczyło niemalże z cudem. Ale nasze Babcie i nasze Mamy przeistaczały się w dobre wróżki
i potrafiły, za pomocą noża kuchennego czarować i wyczarować wspaniałe potrawy z niczego, nawet z ochłapu, jak to się mawiało na brzydki kawałek mięsa. Zapraszam!


 





WOŁOWINA  W  SOSIE  CHRZANOWYM
Składniki:
  • około 1 kg goleni wołowej lub zrazówki
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • sól, kilka ziarenek pieprzu


przygotowanie

1. Mięso dokładnie umyj.
    Polecam Ci goleń, która ma trochę kości, rosół będzie smaczniejszy i bardziej aromatyczny,
    a mięso nie będzie po ugotowaniu suche i wiórowate
2. Mięso włóż do garnka i zalej zimną wodą tak, aby było przykryte. Garnek przykryj zostawiając
    małą szparkę i na wolnym ogniu zagotuj
3. Włoszczyznę dokładnie umyj, obierz i wsadź do garnka z gotującą się wołowiną. Dodaj sól i pieprz.
    Przykryj garnek zostawiając "szparkę i na wolniutkim ogniu gotuj, aż mięso i jarzyny będą gotowe.

 






SOS  CHRZANOWY

Składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 litr rosołu od ugotowanej wołowiny
  • chrzan
  • śmietana
  • sól i pieprz
przygotowanie

1. W rondelku stop masło, a następnie dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj tak, żeby masa była gęsta i jednolita
2. Do "zasmażki" wlej, pomału cały czas mieszając rosół.
    Jeżeli zdarzy się, że powstały brzydkie grudki, przecedź całość przez gęste sitko
3. Dodaj chrzan, ilość wg uznania. Po prostu należy dodawać po łyżeczce próbując.
    Na końcu dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem do smaku






Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i...

S m a c z n e g o !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz