CIASTO Z MALINAMI I CZARNĄ PORZECZKĄ
Składniki:kruszonka
- 8 dag mąki tortowej
- 4 dag cukru
- 4 dag masła
- mąkę wymieszaj z cukrem
- masło roztop i schłodzone wymieszaj ze składnikami suchymi
- przykryj i wstaw do lodówki
- 1/2 kg czarnej porzeczki
- 1/2 kg malin
- owoce umyj i pozwól im wyschnąć na sitku
- 18 dag mięciutkiego masła
- 3 jaja
- 18 dag cukru
- 1/2 kg mąki tortowej
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- żółtka z masłem i 3 łyżkami cukru ubij do białości
- białka ubij i dodaj do masy jajeczno-maślanej i bardzo delikatnie, nie niszcząc struktury ubitego białka, wymieszaj
- do miski przesiej mąkę i dodaj masę jajeczno-maślaną, delikatnie wymieszaj
- mleko o temperaturze około 40 - 45 stopni przelej do miseczki i rozpuść w nim resztę cukru mieszając. Dodaj proszek do pieczenia
- cały czas mieszając dodawaj mleko do ciasta i cukier wanilinowy. Mieszaj tak długo, aż ciasto będzie jednolitą i gładką masą
- dobrze wyrobione ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem pergaminem wyrównując łyżką zanurzoną w wodzie. Teraz pozostało wyłożyć kruszonkę i wysuszone owoce na ciasto w sposób fantazyjny
- Piekarnik 190 stopni 30 - 45 minut
S m a c z n e g o !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz