poniedziałek, 4 kwietnia 2016

CIASTO Z MALINAMI I CZARNĄ PORZECZKĄ





CIASTO Z MALINAMI I CZARNĄ PORZECZKĄ
Składniki:

kruszonka
  • 8 dag mąki tortowej
  • 4 dag cukru
  • 4 dag masła 
przygotowanie
  1. mąkę wymieszaj z cukrem
  2. masło roztop i schłodzone wymieszaj ze składnikami suchymi
  3. przykryj i wstaw do lodówki
owoce
  • 1/2 kg czarnej porzeczki
  • 1/2 kg malin
przygotowanie
  1. owoce umyj i pozwól im wyschnąć na sitku
ciasto
  • 18 dag mięciutkiego masła
  • 3 jaja
  • 18 dag cukru
  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
przygotowanie
  1. żółtka z masłem i 3 łyżkami cukru ubij do białości
  2. białka ubij i dodaj do masy jajeczno-maślanej i bardzo delikatnie, nie niszcząc struktury ubitego białka, wymieszaj
  3. do miski przesiej mąkę i dodaj masę jajeczno-maślaną, delikatnie wymieszaj
  4. mleko o temperaturze około 40 - 45 stopni przelej do miseczki i rozpuść w nim resztę cukru mieszając. Dodaj proszek do pieczenia
  5. cały czas mieszając dodawaj mleko do ciasta i cukier wanilinowy. Mieszaj tak długo, aż ciasto będzie jednolitą i gładką masą
  6. dobrze wyrobione ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem pergaminem wyrównując łyżką zanurzoną w wodzie. Teraz pozostało wyłożyć kruszonkę i wysuszone owoce na ciasto w sposób fantazyjny
  7. Piekarnik 190 stopni 30 - 45 minut
S m a c z n e g o !!