poniedziałek, 4 kwietnia 2016

JAJA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM Z SOSEM SZPINAKOWYM


JAJA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM Z SOSEM SZPINAKOWYM
Składniki:
  •  6 jaj ugotowanych na twardo
  • mała puszka tuńczyka
  • sól, pieprz
  • łyżka majonezu
przygotowanie
  1. ugotowane na twardo jaja obierz i przekrój wzdłuż na pół wyjmując żółtka
  2. żółtka, odsączonym tuńczykiem, solą, pieprzem oraz majonezem zmiksuj lub dokładnie wymieszaj rozdrabniając
  3. przygotowaną masą wypełnij połówki białek łyżeczką lub szpryca (rękawem cukierniczym) 

sos
  • 200 g świeżego szpinaku 
  • 5 - 6 łyżek gęstego majonezu lub jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
 przygotowanie
  1. szpinak dokładnie umyj, zalej wrzątkiem i po 2 minutach odcedź przelewając zimną wodą, ponownie odsącz
  2.  czosnek rozetrzyj bardzo dokładnie z solą i zmiksuj z pozostałymi składnikami soku. Natką pietruszki udekoruj
S m a c z n e g o !!