poniedziałek, 4 kwietnia 2016

FASZEROWANE SKORUPKI JAJEK





FASZEROWANE SKORUPKI JAJ
Składniki
  • 10 jaj
  • 3 łyżki masła / 15 dag
  • 1 duża cebula
  •  50 dag pieczarek
  •  pieprz i sól
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
 przygotowanie
  1. jaja umyj i ugotuj, zalej zimną wodą, pozwól im ostygnąć. Dokładnie wysusz.
  2. ostrym nożem, delikatnie przekrój jajo wzdłuż na pół nie uszkadzając skorupki
  3. środek jajek wyjmij ostrożnie
  4. cebulę pokrój w drobniutką kostkę i zeszklij na 1 łyżce masła, dodaj posiekane jaja, wymieszaj i  razem podsmaż
  5. pieczarki umyj, osusz i ładne kapelusiki odłóż do dekoracji, a nóżki i nieatrakcyjne kawałki grzybów posiekaj i dodaj do masy jajecznej. Podsmaż.
  6. dopraw solą i pieprzem
  7. pod koniec smażenia dodaj umytą, osuszoną i posiekaną natkę pietruszki
  8. tak przygotowanym farszem wypełnij skorupki, wierzch zanurz w bułce tartej i podsmaż na łyżce masła.
  9. ładne kapelusiki pieczarek podsmaż na kolejnej łyżce masła i zrumień na złoty kolor.
  10. podawaj na zimno i na ciepło. Jest to rewelacyjne danie na obiad lu przystawkę 
 S m a c z n e g o!!