poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Baba drożdżowa vel BABA PODOLSKA





BABA PODOLSKA

Składniki:
  • 600 g mąki tortowej
  • 250 ml ęmietanki
  • 202 g masła 
  • 150 g cukru 
  • 8 żółtek
  • całe jajo laska wanilii
  • 70 g drożdży
  • 50 g płatków migdałowych
  • 100 g rodzynków
  • skórka pomarańczowa
  • łyżka cukru
  • 5-6 pręcików szafranu
  • 50 g rumu
  • szczypta soli
przygotowanie
  1. drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj odgrzana delikatnie śmietankę i 4 łyżki maki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką  odstaw w ciepłe miejsce, niech zaczyn zacznie pracować
  2. Rodzynki i migdały zalej rumem i odstaw pod przykryciem
  3. Szafran zalej 1 łyżką gorącej wody, odstaw
  4. Laskę wanilii przekrój delikatnie wzdłuż na pół i zeskrob nożem ziarenka, które są w środku 
  5. masło utrzyj na puszystą masę z cukrem, a następnie, cały czas mieszając dodawaj po jednym żółtku. Dodaj również szafran (z wodą), miąższ wanilii oraz szczyptę soli
  6. do masy dodaj całe jajo, a następnie rozczyn. Dokładnie wymieszaj i połącz wszystkie składniki. Pamiętaj, że im dłużej wyrabiać będziesz ciasto drożdżowe, tym lepiej będzie ono napowietrzone i w konsekwencji będzie bardzo delikatne.
  7. Na końcu dodaj bakalie namoczone w rumie. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  8. Przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw, kolejny raz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 45 - 50 minut, pamiętając o teście suchego patyczka
S m a c z n e g o!!