BABA PODOLSKA
- 600 g mąki tortowej
- 250 ml ęmietanki
- 202 g masła
- 150 g cukru
- 8 żółtek
- całe jajo laska wanilii
- 70 g drożdży
- 50 g płatków migdałowych
- 100 g rodzynków
- skórka pomarańczowa
- łyżka cukru
- 5-6 pręcików szafranu
- 50 g rumu
- szczypta soli
- drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj odgrzana delikatnie śmietankę i 4 łyżki maki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką odstaw w ciepłe miejsce, niech zaczyn zacznie pracować
- Rodzynki i migdały zalej rumem i odstaw pod przykryciem
- Szafran zalej 1 łyżką gorącej wody, odstaw
- Laskę wanilii przekrój delikatnie wzdłuż na pół i zeskrob nożem ziarenka, które są w środku
- masło utrzyj na puszystą masę z cukrem, a następnie, cały czas mieszając dodawaj po jednym żółtku. Dodaj również szafran (z wodą), miąższ wanilii oraz szczyptę soli
- do masy dodaj całe jajo, a następnie rozczyn. Dokładnie wymieszaj i połącz wszystkie składniki. Pamiętaj, że im dłużej wyrabiać będziesz ciasto drożdżowe, tym lepiej będzie ono napowietrzone i w konsekwencji będzie bardzo delikatne.
- Na końcu dodaj bakalie namoczone w rumie. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw, kolejny raz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 45 - 50 minut, pamiętając o teście suchego patyczka
S m a c z n e g o!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz