wtorek, 5 kwietnia 2016

DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ







DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ - PYSZNA I PROSTA
Składniki:
  • 10 dag drożdży 
  • 250 ml mleka
  • 25 dag masła
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej, jak lubisz bardzo słodkie ciasta) 
  • 1 kg mąki tortowej
  • olejek zapachowy, ja daję waniliowy
  • szczypta soli 
  • kruszonka ze skórką pomarańczową
przygotowanie 
  1. mleko delikatnie podgrzej i dodaj do niego łyżkę cukru oraz drożdże.  Dokładnie wymieszaj i odstaw w cieple miejsce, niech podwoi swoją objętość
  2. w misce ubij jaja z cukrem, solą i olejkiem zapachowym
  3. kiedy zaczyn urośnie, dodawaj cały czas mieszając na przemian stopione masło i mąkę. Ciasto urabiaj tak długo, aż będzie gładkie, jednolite, będą się pojawiać pęcherzyki powietrza pod palcami, a miska będzie zupełnie czysta po wyjęciu z niej ciasta. Pamiętaj, że ciasto drożdżowe im dłużej ubijane, tym będzie pulchniejsze i delikatniejsze
  4. tak przygotowane ciasto włóż do formy, blachy, posyp kruszonką wymieszaną ze skórką pomarańczową i możesz wstawić od razu do nagrzanego piekarnika, a możesz przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piecz w piekarnika nagrzanym do temperatury 170 stopni około 50 - 60 minut, pamiętając o teście suchego patyczka
S M A C Z N E G O !!