wtorek, 9 grudnia 2014

ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ


Dzisiaj kolejna odsłona śledzia na Wieczerzę Wigilijną. Kolejna, bo w ubiegłym roku robiliśmy trzy inne odsłony tej pysznej ryby morskiej.
 


Śledź po japońsku


Śledź w śmietanie
Śledź w oleju






A przecież wiadomo wszem i wobec, że bez śledzika to w Wigilię ani rusz.
Zapraszam, bo warto zainteresować tym śledzikiem pod pierzynką:)







ŚLEDŹ  POD  PIERZYNKĄ
Składniki:
  • 2 duże buraki
  • 3 duże płaty matiasów
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • około 2 łyżek soku z cytryny
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu (nie obligatoryjnie)
 przygotowanie
  1. Buraki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. Ostudź i zetrzyj na tarce o dużych oczkach
  2. Jajka ugotuj na twardo i drobno posiekaj
  3. Matiasy dokładnie wypłucz i, żeby były delikatniejsze możesz namoczyć je w mleku lub wodzie mineralnej gazowanej przez około 30 minut. Pokrój w cienkie paski i skrop sokiem z cytryny
  4. Jogurt można, dla zagęszczenia i dla smaku, połączyć z dwiema łyżkami majonezu, ale można też ominąć majonez
  5. Proponuję umieścić to pyszne zakąskowe danie w misce przeźroczystej, żeby widoczne z boku były kolorowe warstwy
  6. Układaj w misce warstwami w następującej kolejności - buraki, jogurt, śledzie, jogurt, jajka drobno posiekane. Układaj na przemian do wyczerpania zapasów składników tak, żeby na samej górze była warstwa jajek, które mają imitować pierzynkę.
  7. Tak napełnioną miskę wstaw do lodówki. Najlepsze śledzie pod pierzynką są na następny dzień.
 Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję tę przystawkę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i tradycyjne

S m a c z n e g o :)