Lazanio, och Lazanio, któż Cię nie lubi?
To pyszne danie, trzeba zrobić choć raz. A jak raz zrobisz, to będzie to, gwarantuję, miłość od pierwszego wejrzenia. Jest to wspaniałe danie do wykorzystania resztek z lodówki, np. serów żółtych, choć wspaniale smakuje z mozarellą i parmezanem. Każdemu powinna smakować, ponieważ można dodać do niej, tej lazanii, zioła, które najbardziej odpowiadają Twoim kubkom smakowym. Kombinacje można robić różne, różniste.
LAZANIA
Składniki:
- około 10 – 12 płatków latanii (2 x ilość, jaka pokryje formę, w której będziesz zapiekać latanię)
- około 20 dag mozarelli
- około 15 dag parmezanu
- 1 duża marchewka
- 2 – 3 łodygi selera naciowego
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 500 g mielonego dowolnego mięsa
- szklanka bulionu lub rosołu
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 750 g pomidorów (2 puszki pomidorów)
- 100 g szynki
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- przyprawy wg Twojej smaku, np. chilli, papryka słodka, bazylia, zioła prowansalskie, oregano…itp.)
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
Przygotowanie
- Marchewkę obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki.
- Cebulę i czosnek obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.
- Łodygi selera umyj, usuń skórkę, pokrój również w drobną kostkę.
- Pomidory z puszki pokrój w kostkę (sok zachowaj).
- Szynkę pokrój w kostkę, a matkę pietruszki poszatkuj.
- Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek i podsmaż na niej cebulę i czosnek.
- Kiedy się zeszklą dodaj marchewkę i seler naciowy.
- Cały czas mieszaj. Dodaj mięso i podsmażaj tak długo, cały czas mieszając, aż mięso zrobi się białe.
- Dodaj bulion / rosół, wymieszaj.
- Dodaj wino, mieszaj.
- Dodaj pomidory z puszki wraz sokiem. Mieszaj.
- Gotuj na wolniutkim ogniu około 40 – 50 minut, aż sos się zredukuje.
- Po tym czasie dodaj szynkę i natkę pietruszki. Wymieszaj i odstaw.
- Teraz przyszła pora na posolenie i popieprzenie oraz dodanie ziół, które lubisz najbardziej, żeby to była Twoja lazania.
- Płatki lazanii włóż do wrzącej wody z dodatkiem oliwy. Gotuj na wolnym ogniu około 3 minuty. Wyłóż na wilgotną ściereczkę do naczyń.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż cienką warstwę sosu pomidorowego. Na to wyłóż połowę płatków latanii, a na nie sos beszamelowy, na który z kolei wyłóż ser. To mogą być resztki sera żółtego, albo mozarella wymieszana z parmezanem. Układaj druga warstwę w takiej samej kolejności tak, żeby na wierzchu był ser. Wstaw do piekarnika podgrzanego do temperatury 200 stopni i piecz około 30 – 40 minut.
Sos beszamelowy
UWAGA! Jeżeli nie chcesz obgotowywać płatków latanii, wystarczy zrobić bardziej rzadki sos beszamelowy, lub mniej zredukować płyn w sosie pomidorowym.
Prawda, że proste? Jeżeli dodatkiem do tego pysznego zapiekanego dania będzie wino czerwone, wytrawne – poezja, czyli niebo w gębie albo gęba w niebie!
Jak chcesz zobaczyć, jak ja przygotowuję tę swoistą "zapiekankę" ? zapraszam do prezentacji materiału video:)
Życzę miłego gotowania i, przede wszystkim,
s m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz