piątek, 2 maja 2014

LAZANIA


Lazanio, och Lazanio, któż Cię nie lubi?
To pyszne danie, trzeba zrobić choć raz. A jak raz zrobisz, to będzie to, gwarantuję, miłość od pierwszego wejrzenia. Jest to wspaniałe danie do wykorzystania resztek z lodówki, np. serów żółtych, choć wspaniale smakuje z mozarellą i parmezanem. Każdemu powinna smakować, ponieważ można dodać do niej, tej lazanii, zioła, które najbardziej odpowiadają Twoim kubkom smakowym. Kombinacje można robić różne, różniste.






LAZANIA

Składniki:


  • około 10 – 12 płatków latanii (2 x ilość, jaka pokryje formę, w której będziesz zapiekać latanię)
  • około 20 dag mozarelli
  • około 15 dag parmezanu
  • 1 duża marchewka
  • 2 – 3  łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g mielonego dowolnego mięsa
  • szklanka bulionu lub rosołu
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 750 g pomidorów (2 puszki pomidorów)
  • 100 g szynki
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • przyprawy wg Twojej smaku, np. chilli, papryka słodka, bazylia, zioła prowansalskie, oregano…itp.)
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

Przygotowanie
  1. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Cebulę i czosnek obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.
  3. Łodygi selera umyj, usuń skórkę, pokrój również w drobną kostkę.
  4. Pomidory z puszki pokrój w kostkę (sok zachowaj).
  5. Szynkę pokrój w kostkę, a matkę pietruszki poszatkuj.
  6. Na rozgrzaną patelnię  wlej oliwę z oliwek i podsmaż na niej cebulę i czosnek. 
  7. Kiedy się zeszklą dodaj marchewkę i seler naciowy.
  8. Cały czas mieszaj. Dodaj mięso i podsmażaj tak długo, cały czas mieszając, aż mięso zrobi się białe.
  9. Dodaj bulion / rosół, wymieszaj.
  10. Dodaj wino, mieszaj.
  11. Dodaj pomidory z puszki wraz sokiem. Mieszaj.
  12. Gotuj na wolniutkim ogniu około 40 – 50 minut, aż sos się zredukuje.
  13. Po tym czasie dodaj szynkę i natkę pietruszki. Wymieszaj i odstaw.
  14. Teraz przyszła pora na posolenie i popieprzenie oraz dodanie ziół, które lubisz najbardziej, żeby to była Twoja lazania. 
  15. Płatki lazanii  włóż do wrzącej wody z dodatkiem oliwy. Gotuj na wolnym ogniu około 3 minuty. Wyłóż na wilgotną ściereczkę do naczyń. 
  16. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż cienką warstwę sosu pomidorowego. Na to wyłóż połowę płatków latanii, a na nie sos beszamelowy, na który z kolei wyłóż ser. To mogą być resztki sera żółtego, albo mozarella wymieszana z parmezanem. Układaj druga warstwę w takiej samej kolejności tak, żeby na wierzchu był ser. Wstaw do piekarnika podgrzanego do temperatury 200 stopni i piecz około 30 – 40 minut.  

Sos beszamelowy








UWAGA! Jeżeli nie chcesz obgotowywać płatków latanii, wystarczy zrobić bardziej rzadki sos beszamelowy, lub mniej zredukować płyn w sosie pomidorowym.
Prawda, że proste? Jeżeli dodatkiem do tego pysznego zapiekanego dania będzie wino czerwone, wytrawne – poezja, czyli niebo w gębie albo gęba w niebie!
 

Jak chcesz zobaczyć, jak ja przygotowuję tę swoistą "zapiekankę" ? zapraszam do prezentacji materiału video:)
Życzę miłego gotowania i, przede wszystkim,


s m a c z n e g o :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz