poniedziałek, 5 maja 2014

NALEŚNIKI



NALEŚNIKI, któż z nas nie lubi tych pysznych placków? Podajemy je na ciepło i na zimno, na słodko i na wytrawnie. Faszerujemy owocami, warzywami, mięsami i serami... co nam w duszy gra i co nam podpowiada ułańska fantazja przodków naszych.
Dzisiaj zaproszę Cię do przygotowania naleśników, które to naleśniki nie maja prawa nie wyjść. Zapraszam!

NALEŚNIKI
(porcja na 7-8 sztuk) 


Składniki:
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 20 dag mąki pszennej
przygotowanie

1. Do miski wrzuć jajka, mleko i wodę. Mieszaj bardzo dokładnie, aż masa będzie jednolita i pojawi się bardzo dużo pęcherzyków powietrza.
    Im więcej ich będzie, tym bardziej ciasto będzie napowietrzone i naleśniki będą delikatniejsze
2. Ciągle mieszając dodawaj przesianą mąkę
3. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, niech sobie odpocznie
4. W czasie leżakowania ciasta podgrzej dobrze patelnię
5. Gorącą patelnię posmaruj olejem za pomocą pędzelka i wlej niewielką ilość ciasta rozprowadzając je po całej powierzchni patelni
6. Kiedy naleśnik zacznie odchodzić od brzegów patelni - przewróć na drugą stronę.

Jak chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję naleśniki - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i tradycyjne

S m a c z n e g o !