Dzisiaj popuściłam trochę wodzy fantazji, czyli zaszalałam. I tak sobie pomyślałam, czasami to mi się zdarza (to myślenie), dlaczego nie spolszczyć trochę to pyszne orientalne danie, którego to dania mamy dwadzieścia odmian na świecie. A jak dołączyć moją wersję, to tych odmian będzie już dwadzieścia jeden. Oczywiście w mojej wersji zachowam trochę orientalności, i wykorzystam przyprawę BAHARAT. Nadmieniam, iż kebab po woli staje się naszym narodowym daniem, tak jak pizza.
Mam nadzieję, że ta moja wersja spodoba Ci się i będziesz do tego przepisu zaglądać i zainspirowana /ny moim daniem, stworzysz coś własnego, no i oczywiście przepysznościowego.
KEBAB po polsku a la Magdalenkowe Frykasy
(przepis na 4 kebaby)
Składniki:
- 4 x naleśniki <----- KLIKNIJ MNIE
- około 40 dag mięso drobiowego, wołowego, wieprzowego lub baraniego
- czerwona kapusta - 1/4 małej główki
- 1 duża cebula
- 1 duży pomidor
- 1 gęsty jogurt typu greckiego
- czosnek - ilość wg uznania
- papryka słodka
- papryki ostra / chilli - wg uznania
zalewa
- miarka sosu sojowego
- miarka oleju
- miarka octu winnego, lub 1/2 miarki soku z cytryny
- przyprawa BAHARAT (ilość wg uznania)
- miód (na 80 ml miarki - 15 ml miodu-łyżka stołowa)
- około 100 ml alkoholu - wódki, wódki żołądkówki lub ginu
- czosnek - ilość wg uznania
Przygotowanie
- Mięso dokładnie umyj i osusz. Pokrój w paski lub niewielkie kawałki.
- Wszystkie składniki marynaty wymieszaj dokładnie i pokrojone mięso zanurz dokładnie w zalewie. Przykryj i wstaw do lodówki. Ja marynuję moje mięso 24 godziny, ale oczywiście czas może być krótszy.
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wyłóż zamarynowane mięso i dokładnie usmaż, pamiętając, że przede wszystkim mięso wieprzowy musi być bardzo dobrze wysmażone.
- Do miski wlej jogurt do daj czosnek przepuszczony przez praskę, dodaj sól i pieprz oraz paprykę słodką i paprykę ostrą.
- Czerwoną kapustę, pomidory i cebulę pokrój w bardzo cieniutkie plasterki
- Cebulę potraktuj solą, żeby zmiękła i złagodniała i odstaw na 5 minut.
- Na naleśnik wyłóż usmażone mięso, trochę kapusty, cebulę i kilka plasterków pomidora.
- Polej całość sosom jogurtowym
- Zawiń naleśnik i włóż do opiekacza lub obsmaż całość na suchej patelni.
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz