czwartek, 15 maja 2014

BISZKOPT doskonały





BISZKOPT wyśmienicie doskonały, który zawsze wychodzi, który nie ma prawa nie wyjść !



BISZKOPT
Składniki:
  • 8 jaj
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 proszek do pieczenia
  • około 20 ml soku z cytryny
Przygotowanie
  1. Do miski wlej jaja i cukier i ubij na bardzo puszystą, kremową masę.
  2. Cały czas mieszając, pomalutku, dodawaj przesiana mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Na końcu dodaj sok z cytryny.
  4. Tak gotowe ciasto biszkoptowe przelej do uprzednio przygotowanej tortownicy lub blachy i piecz 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni.
 u w a g a !!!
  1. ciasto biszkoptowe, to takie ciasto, które po "ukręceniu powinno od razu znaleźć się w piekarniku
  2. w trakcie pieczenia nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika, bo biszkopt opadnie
  3. warto nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, a jak już ciasto będzie w środku - zmniejszyć do 160 stopni (kiedy otwieramy piekarnik - wychładzamy temperaturę wewnętrzną)
Jak ja przygotowuję ten wspaniały biszkopt - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru.

                  S m a c z n e g o :)