BISZKOPT wyśmienicie doskonały, który zawsze wychodzi, który nie ma prawa nie wyjść !
BISZKOPT
Składniki:
- 8 jaj
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 proszek do pieczenia
- około 20 ml soku z cytryny
- Do miski wlej jaja i cukier i ubij na bardzo puszystą, kremową masę.
- Cały czas mieszając, pomalutku, dodawaj przesiana mąkę i proszek do pieczenia.
- Na końcu dodaj sok z cytryny.
- Tak gotowe ciasto biszkoptowe przelej do uprzednio przygotowanej tortownicy lub blachy i piecz 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni.
- ciasto biszkoptowe, to takie ciasto, które po "ukręceniu powinno od razu znaleźć się w piekarniku
- w trakcie pieczenia nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika, bo biszkopt opadnie
- warto nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, a jak już ciasto będzie w środku - zmniejszyć do 160 stopni (kiedy otwieramy piekarnik - wychładzamy temperaturę wewnętrzną)
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz