wtorek, 20 maja 2014

GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ


 GOŁĄBKI, to kapusta faszerowana. Przywykliśmy do tych gołąbków faszerowanych ryżem i mięsem mielonym. Przyszła więc pora na zaburzenie naszych przyzwyczajeń gołąbkowych. Pokażę Ci dzisiaj jak ja robię te pyszne roladki i nie muszę, chyba dodawać, że jest to wyśmienita alternatywa dla wegetarian.
Zapraszam, bo jest to bardzo, nie ukrywam pyszna alternatywa.



GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ
Składniki:
  • główka białej kapusty
Farsz
  • 40 dag kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • około 40 dag pieczarek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz 
Sos
  • 1 duża cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • około 3/4 litra sosu pomidorowego lub zmiksowanych pomidorów z sokiem z puszki
  • sól pieprz

Przygotowanie
  1. Z kapusty zdejmij wierzchnie liście, wytnij głąb i zalej kapustę wrzątkiem
  2. Do miski wsyp kaszę gryczaną ugotowaną na sypko
  3. Pieczarki obierz, umyj, drobno posiekaj i dodaj do kaszy
  4. Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i dodaj do kaszy z pieczarkami
  5. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  6. Zmiękczone wrzątkiem liście kapusty ułóż na blacie, wyłóż na ten liść łyżkę farszu, zawiń.
  7. Na dnie naczynia żaroodpornego, w którym będziesz zapiekać gołąbki, ułóż liście kapusty, na nie ułóż roladki
  8. Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie paski. Posyp nią gołąbki
  9. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Posyp nim gołąbki
  10. Całość zalej sokiem pomidorowym.
  11. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika 160 stopni na około 30 minut.
  12. Jeżeli lubisz mieć sos o konsystencji kremowej, wyjmij z naczynia cebulę, czosnek i sok pomidorowy i zmiksuj.

Jak ja przygotowuję tę pyszną potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video, życząc miłego odbioru


S m a c z n e g o :)