GOŁĄBKI, to kapusta faszerowana. Przywykliśmy do tych gołąbków faszerowanych ryżem i mięsem mielonym. Przyszła więc pora na zaburzenie naszych przyzwyczajeń gołąbkowych. Pokażę Ci dzisiaj jak ja robię te pyszne roladki i nie muszę, chyba dodawać, że jest to wyśmienita alternatywa dla wegetarian.
Zapraszam, bo jest to bardzo, nie ukrywam pyszna alternatywa.
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ
Składniki:
- główka białej kapusty
- 40 dag kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
- około 40 dag pieczarek
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
- 1 duża cebula
- kilka ząbków czosnku
- około 3/4 litra sosu pomidorowego lub zmiksowanych pomidorów z sokiem z puszki
- sól pieprz
Przygotowanie
- Z kapusty zdejmij wierzchnie liście, wytnij głąb i zalej kapustę wrzątkiem
- Do miski wsyp kaszę gryczaną ugotowaną na sypko
- Pieczarki obierz, umyj, drobno posiekaj i dodaj do kaszy
- Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i dodaj do kaszy z pieczarkami
- Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Zmiękczone wrzątkiem liście kapusty ułóż na blacie, wyłóż na ten liść łyżkę farszu, zawiń.
- Na dnie naczynia żaroodpornego, w którym będziesz zapiekać gołąbki, ułóż liście kapusty, na nie ułóż roladki
- Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie paski. Posyp nią gołąbki
- Czosnek obierz i posiekaj drobno. Posyp nim gołąbki
- Całość zalej sokiem pomidorowym.
- Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika 160 stopni na około 30 minut.
- Jeżeli lubisz mieć sos o konsystencji kremowej, wyjmij z naczynia cebulę, czosnek i sok pomidorowy i zmiksuj.
Jak ja przygotowuję tę pyszną potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video, życząc miłego odbioru
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz