piątek, 23 maja 2014

CUKINIA FASZEROWANA POMIDORAMI




 CUKINIA FASZEROWANA POMIDORAMI, to akuratne danie na takie upały, jak dziś (w Warszawie +29 stopni). Danie nie wymaga dużo czasu i jest na prawdę pyszne. Zapraszam do zrobienia razem ze mną tej wspaniałej zapiekanej potrawy.




CUKINIA FASZEROWANA POMIDORAMI
Składniki:
  • cukinia twarda, jędrna i niepomarszczona - ilość - ile osób, tyle cukinii
  • pomidory - jeden pomidor, na jedną cukinię
  • sól i pieprz
  • ser żółty - gatunek wg uznania
  • pęczek zielonej natki pietruszki
Przygotowanie:
  1. Cukinie dokładnie umyj, zalej wrzątkiem na 7 - 8 minut
  2. Cukinie wyjmij z wody i wzdłuż natnij dwa rowki
  3. Pomidory umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry, a następnie umieść je, te pomidory, w rowkach cukinii wzdłuż
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj bardzo delikatnie oliwą z oliwek i umieść w tym naczyniu nafaszerowane cukinie. Z wierzchu polej kilkoma kroplami oliwy
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem
  6. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach i posyp nim cukinie
  7. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj i posyp cukinie 
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz przez około 15 - 20 minut, aż ser się stopi i będzie przyrumieniony.
  9. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika
  10. Podawaj z bułką lub bez niej, a najbardziej polecam białe wytrawne lekko schłodzone winko.

Jak ja przygotowuję tę pyszność - zapraszam do obejrzenia materiału video, życząc miłego odbioru i oczywiście


S m a c z n e g o :)