CUKINIA FASZEROWANA POMIDORAMI, to akuratne danie na takie upały, jak dziś (w Warszawie +29 stopni). Danie nie wymaga dużo czasu i jest na prawdę pyszne. Zapraszam do zrobienia razem ze mną tej wspaniałej zapiekanej potrawy.
CUKINIA FASZEROWANA POMIDORAMI
Składniki:
- cukinia twarda, jędrna i niepomarszczona - ilość - ile osób, tyle cukinii
- pomidory - jeden pomidor, na jedną cukinię
- sól i pieprz
- ser żółty - gatunek wg uznania
- pęczek zielonej natki pietruszki
- Cukinie dokładnie umyj, zalej wrzątkiem na 7 - 8 minut
- Cukinie wyjmij z wody i wzdłuż natnij dwa rowki
- Pomidory umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry, a następnie umieść je, te pomidory, w rowkach cukinii wzdłuż
- Naczynie żaroodporne wysmaruj bardzo delikatnie oliwą z oliwek i umieść w tym naczyniu nafaszerowane cukinie. Z wierzchu polej kilkoma kroplami oliwy
- Dopraw do smaku solą i pieprzem
- Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach i posyp nim cukinie
- Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj i posyp cukinie
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz przez około 15 - 20 minut, aż ser się stopi i będzie przyrumieniony.
- Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika
- Podawaj z bułką lub bez niej, a najbardziej polecam białe wytrawne lekko schłodzone winko.
Jak ja przygotowuję tę pyszność - zapraszam do obejrzenia materiału video, życząc miłego odbioru i oczywiście
S m a c z n e g o :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz