sobota, 26 października 2013

Przyprawa BAHARAT, Jak zrobić? | Magdalenkowe Frykasy

Zawsze zachęcam do "kombinowania" w kuchni, do tworzenia własnych smaków i mieszanek, pamiętając, że te gotowe mieszanki zawierają w sobie 70 - 80 % soli. A sól jak wiemy to..."biała śmierć" obok cukru i mąki.
Oprócz tego, że mieszanki zrobione własnoręcznie są zdrowsze, to dają nam wiele satysfakcji, że TO MOJE!!! Żaden producent nie jest w stanie w 100% trafić w nasze kubki smakowe, a my, znając własny organizm świetnie dopasujemy zioła.





 BAHARAT
 Składniki:
  • 1 część pieprzu ziarnistego
  • 1 część kolendry
  • 1 część kminu rzymskiego
  • 1/2 części kardamonu
  • 1/2 części cynamonu
  • 1/2 gałki muszkatołowej
  • 1/2 części goździków
 Robiąc tę mieszankę, proszę pamiętać, że proporcje poszczególnych składników można zmieniać
i dopasowywać do własnego smaku.
Jak ja robię tę przyprawę - zapraszam na prezentację video życząc miłego odbioru i aromatycznych doznań :)))