piątek, 2 maja 2014

KURCZĘ PIECZONE W PRODIŻU



Dzisiaj pokażę Ci jak robię / piekę  kurczaka i choć nie jest to nic wyjątkowego i szczególnego, to jednak naczynie, w którym będę tego kuraka piec jest wyjątkowe, zabytkowe, zapomniane i stare.
Prodiż, bo o tym naczyniu mowa jest, to elektryczne naczynie, którego używały nasze babcie i nasze mamy, bo przecież nie w każdym domu były piekarniki. W prodiżu nie tyko piekło się mięsa, ale również ciasta. Prodiż ma spiralę elektryczną w pokrywie i ta spirala podłączone do prądu rozprowadzają ciepło po całym naczyniu. Niestety w prodiżach nie ma regulacji temperatury, dlatego piec w prodiżu trzeba się nauczyć. Na tak zwane wyczucie.
Polecam, jeżeli gdzieś znajdziesz takie "ustrojstwo" na strychu - spróbuj upiec coś w nim. 

Tylko pamiętaj, proszę, najpierw musisz sprawdzić, czy ze starości nie ma przebić elektrycznych, bo ze starymi urządzeniami tak bywa. Trzeba jeszcze uważać, żeby przy otwieraniu prodiża odłączyć od prądu.

A teraz zabieramy się za kurczaka, jak już trochę wiesz o tym niezwykłym "garnku".







KURCZĘ  PIECZONE


Składniki:

  • 1 duży kurczak
zalewa 

  • miarka sosu sojowe
  • miarka oleju
  • miarka octu winnego /ub 1/2 miarki soku z cytryny
  • łyżka kolendry świeżo zmielonej
  • 2 - 3 ząbki czosnku (ilość wg uznania)
  • łyżka miodu - ok. 20 ml (ilość wg uznania)
  • 100 ml wódki (żołądkówka, gin, czysta wódka)
Przygotowanie
  1. Kurczaka dokładnie umyj i osusz
  2. Do miski, po kolei włóż składniki zalewy. Sos sojowy spowoduje, że kurczak będzie soczysty, alkohol spowoduje, że mięso będzie kruche. Kolendrę potraktuj młotkiem do mięsa, młynkiem do pieprzu lub wałkiem do ciasta - aromat będzie wspaniały. Czosnek przepuść przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj.
  3. W tak przygotowanej zalewie umocz kurczaka. Niech chłopaczysko poleży w niej, tej zalewie 24 godziny - 12 na jednym i 12 godzin na drugim boku.
  4. Kiedy kurczak przesiąknie już całym dobrodziejstwem marynaty - włóż go do prodiża    i piecz około 1 godziny.
  5. Zanim otworzysz "wieko" naczynia, odłącz od prądu ! 
Jak ja przygotowuję to pyszne ptaszysko - zapraszam do obejrzenia materiału video.

S m a c z n e g o :)


3 komentarze: