wtorek, 29 kwietnia 2014

CZERWONA / MODRO KAPUSTA NA CIEPŁO


Dzisiaj zapraszam Cię serdecznie w podróż do smaków mojego dzieciństwa :)


CZERWONA / MODRA KAPUSTA
Składniki:
  • średniej wielkości czerwona kapusta
  • duża cebula
  • łyżka masła około 5 dag
  • sól, pieprz
  • kminek
  • ewentualnie trochę mąki do zagęszczenia
 Przygotowanie:
  1. Kapustę obierz z wierzchnich liści, umyj i poszatkuj w drobne paseczki
  2. Przełóż kapustę do garnka i zalej niewielką ilością gorącej wody i pod przykryciem, na wolnym ogniu, doprowadź do miękkości 
  3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę lub cieniutkie paseczki
  4.  Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę
  5. Do miękkiej kapusty dodaj "zasmażkę", dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem
  6. Na końcu dodaj kminek - ilość wg uznania
  7. Można dodać też niewielką ilość mąki, aby kapustę zagęścić.
Pamiętaj, że taka kapusta najlepsza jest na następny dzień, choć od razu po ugotowaniu też jest niezgorsza.




 Jak chcesz zobaczyć, jak ja robię tę modro kapusto - zapraszam do obejrzenia materiału video.


S m a c z n e g o :)