piątek, 25 kwietnia 2014

PIECZONE ZIEMNIAKI





ZIEMNIAKI PIECZONE, kto z nas nie lubi tych pysznych kuleczek ? 
Dodatek do obiadów, jako przekąskę, z różnymi sosami,
do piweńka i na spotkanie z przyjaciółmi.
Dlatego pokażę Ci jak ja robię takie kartofelki.
Zapraszam:)



 ZIEMNIAKI  PIECZONE

Składniki:
  • ilość ziemniaków uzależniona jest od apetytu i ilości osób
  • oliwa z oliwek / olej rzepakowy
  • przyprawy - zioła prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn...
Przygotowanie
  1. Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Pokrój w niewielkie kawałki, pamiętając, że im mniejsze cząstki, tym krócej będą się te ziemniaki piec w piekarniku.
  2. Ułóż ziemniaki na blachę wyłożoną pergaminem. Polej niewielką ilością oliwy lub oleju.
  3. Posyp dowolnymi, Twoimi ulubionymi przyprawami i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 20 minut      (a tak na prawdę to do miękkości)

Jeżeli chcesz zobaczyć jak ja przygotowuję tę potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video.

S m a c z n e g o :)