czwartek, 24 kwietnia 2014

KURCZAK W MIODZIE



KURCZAK W MIODZIE
Składniki: 
  • tyle części kurzych - udźce, pałki, ćwiartki - ile jest osób 
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra, chilli
  • olej / oliwa z oliwek
  • kilka ząbków czosnku, wg uznania
  • miód - wg uznania
Przygotowanie

  1. Części kurczaka umyj i osusz.
  2. Oprósz solą, pieprzem i paprykami. Pozostaw do zaprzyjaźnienia się mięsa z ziołami.
  3. Na dobrze rozgrzany olej wrzuć posiekany czosnek.                    
  4. Kiedy czosnek zrobi się złotawy dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
  5. Na tak przygotowaną patelnię wyłóż części mięsa i obsmaż z obu stron.
  6. Dodaj gorącą wodę i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut.

u w a g a ! czosnek powinien być posiekany, a nie przepuszczony przez praskę, bo potraktowany praską bardzo szybko się spali. 

Tak przyrządzone, pyszne mięso podawaj z ryżem lub różnego rodzaju kluskami.

Na prezentację materiału video serdecznie zapraszam.


S m a c z n e g o :)