wtorek, 4 lutego 2014

PAPRYKARZ



PAPRYKARZ, to danie bardzo proste w przygotowaniu tak proste i tak szybkie, że nawet nie zorientujesz się, kiedy gotowe wyląduje na Twoim talerzu.
Mięso można przyprawić wieczorem lub rano, a usmażyć po powrocie z pracy do domu.
Wspaniałe jest z kluskowymi dodatkami takimi jak:

Pampuchy





Kopytka






Kluski śląskie






Kluski kładzione






Knedliki








A ponieważ jest to szybkie danie, więc zabierajmy się do roboty bez zbędnych pisanin.


PAPRYKARZ

Składniki: 
  •  w zależności od ilości przygotowywanych porcji - 100 g mięsa na osobę, a mięso może być kurze, indycze, cielęce. Ja wykorzystałam udźce kurze wyluzowane, bo mięso nie jest takie suche, jak "piersiowe" mięso
  • sól, pieprz
  • papryka słodka, ewentualnie ostra
  • opcjonalnie chilli
  • trochę mąki
  • olej lub oliwa z oliwek
  • cebula (1 duża cebula na ok. 1 kg mięsa)
  • śmietana do sosu (nie koniecznie)


przygotowanie

1. Mięso umyj i osusz. Pokrój na kwadraty o boku około 3 cm, ale wielkość jest tu mało istotna.
2. Tak przygotowane mięso posól, popieprz i posyp dosyć sporą ilością papryki słodkiej, a jeżeli lubisz potrawy ostre - dodaj,
    proszę paprykę ostrą lub chilli. Odstaw na około 2 - 3 godziny.
3. Po tym czasie oprósz delikatnie mąką.
4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
5. Na rozgrzaną patelnię wlej olej lub oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie przecedź ją, tę cebulę, na sitku i na tym tłuszczu obsmaż mięso.
    Obsmażone mięso przykryj cebulą, zalej wrzącą wodą i duś pod przykryciem około 15 minut, aż mięso będzie miękkie.
6. I teraz można podawać tak, jak jest.

Można wyjąć mięso i sos zmiksować.
Można dodać śmietanę, można jej nie dodawać.
To zależy li tylko i wyłącznie od Twoich upodobań.
Jedno jest pewne, że nie trzeba tego sosu zagęszczać zasmażkami, ponieważ cebula "robi" za zagęszczacz dużo zdrowszy od mąki.
Podawaj z kluskami, o których wspominam na początku postu, ale również świetnie do tego sprawdzą się ziemniaki puree, ryż lub wszelkiego rodzaju kasze.

Tak wygląda efekt końcowy mojej wersji paprykarzu


Jak ja przygotowuję paprykarz - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i...
 
S m a c z n e g o :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz