piątek, 7 lutego 2014

ZUPA ZIEMNIACZANA, ZWANA KARTOFLANKĄ



Czy jest taki ktoś, któro nie lubi zup? Ja nie znam!
Zupy są uwielbiane. Na szczęście minęły już czasy, kiedy to każda zupa była zasmażana tłusto i mącznie. Teraz mamy czasy, kiedy to zupy są lekkie, wykwintne, smaczne i niedrogie. Są zupy jadane na zimno, ale te gorące najbardziej, chyba podbijają nasze serca i żołądki.
Dzisiaj zabierzemy się za zupę ziemniaczaną, potocznie zwaną kartoflanką i jakby jej, tej zupy, nie nazwać zawsze jest pyszna. Pyszna jest też w każdej postaci wegetariańskiej, gęstej, rzadkiej, itp...itd.
Dlatego zapraszam!









ZUPA  ZIEMNIACZANA
Składniki:
  • około 1 l  BULIONU  lub resztek ROSOŁU
  • około 6 - 8 dużych ziemniaków
  • opcjonalnie natka zielonej pietruszki i śmietana 





przygotowanie

1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do gotującego się bulionu / rosołu i gotuj do miękkości.
2. Jeżeli została Ci marchewka od gotowanego bulionu - dodaj do zupy, pokrojoną też w drobną kostkę. I kartoflanka gotowa jest!
3. Oczywiście można ją, tę zupę, wzbogacić o natkę pietruszki i, jeżeli lubisz, o śmietanę. Ale to już zależy od Ciebie.

Jak ja przygotowuję tę pyszną zupę - zapraszam do obejrzenia materiału video.


S m a c z n e g o !!!