Czy jest taki ktoś, któro nie lubi zup? Ja nie znam!
Zupy są uwielbiane. Na szczęście minęły już czasy, kiedy to każda zupa była zasmażana tłusto i mącznie. Teraz mamy czasy, kiedy to zupy są lekkie, wykwintne, smaczne i niedrogie. Są zupy jadane na zimno, ale te gorące najbardziej, chyba podbijają nasze serca i żołądki.
Dzisiaj zabierzemy się za zupę ziemniaczaną, potocznie zwaną kartoflanką i jakby jej, tej zupy, nie nazwać zawsze jest pyszna. Pyszna jest też w każdej postaci wegetariańskiej, gęstej, rzadkiej, itp...itd.
Dlatego zapraszam!
ZUPA ZIEMNIACZANA
Składniki:
- około 1 l BULIONU lub resztek ROSOŁU
- około 6 - 8 dużych ziemniaków
- opcjonalnie natka zielonej pietruszki i śmietana
przygotowanie
1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do gotującego się bulionu / rosołu i gotuj do miękkości.
2. Jeżeli została Ci marchewka od gotowanego bulionu - dodaj do zupy, pokrojoną też w drobną kostkę. I kartoflanka gotowa jest!
3. Oczywiście można ją, tę zupę, wzbogacić o natkę pietruszki i, jeżeli lubisz, o śmietanę. Ale to już zależy od Ciebie.
Jak ja przygotowuję tę pyszną zupę - zapraszam do obejrzenia materiału video.
S m a c z n e g o !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz