wtorek, 11 lutego 2014

CINNABONS



Serdecznie zapraszam na kolejną odsłonę ciasta drożdżowego.
Wykorzystamy to ciasto, żeby "upysznić" Dzień Walentynek.
A będą to zawijasy cynamonowe, bomby cynamonowe...zwał, jak zwał. Najważniejsze, że są  pyszne !!! A tego jestem pewna !

Dooo roooboootyyy!!!


CINNABONS


CIASTO DROŻDŻOWE
Składniki:


  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 10 dag drożdży
  • 25 dag masła
  • 3 jaja
  • ½ szklanki cukru (ale może być go więcej)
  • szczypta soli
  • olejek zapachowy – wg uznania
  • 1 kg mąki tortowej

przygotowanie

1. Przygotuj zaczyn: do miski wlej mleko podgrzane do temperatury pokojowej (tylko nie gorące, bo drożdże się zaparzą),
    dodaj 1 łyżkę cukru i drożdże. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Niech rośnie (zaczyn) i niech pracuje ku chwale naszej drożdżówki. 
2. W tym czasie jajka z cukrem dokładnie ubij tak, aby powstała jednolita, puszysta i prawie biała masa. 
    Masło rozpuść (możesz to zrobić w mikrofalówce) i cały czas mieszając, powolutku, dodawaj je do masy jajeczno-cukrowej, na przemian z mąką.
    Dorzuć również szczyptę soli, żeby podbiła smak słodyczy. 
3. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaj do całości, wsyp resztę mąki i wyrabiaj tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. 

U w a g a !  Pamiętaj, że ciasto jest wtedy dobrze wyrobione, kiedy miska, w której było urabiane,
                        będzie całkowicie czysta po jego wyjęciu. 

4. Gotowe i dobrze wyrobione ciasto rozwałkuj na placek o grubości nie większej niż 1 cm. Posmaruj ten placek cienką warstwą miękkiego masła.

Posypka
Składniki:
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 3 dag cynamonu
  • szczypta soli  
1. Wszystkie składniki posypki dokładnie wymieszaj i wysyp równomiernie na placek ciasta posmarowanego masłem.
2. Zwiń rulon i pokrój na 3 cm kawałki. 
3. Naczynie, w którym będziesz piec bomby wysmaruj masłem i ustawiaj pionowo ruloniki w dość sporej odległości od siebie,
    żeby zostawić im miejsce do wyrośnięcia.
4. Piecz w temperaturze 180 stopni około 60 minut - do suchego patyczka:)

Lukier
Składniki:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • trochę alkoholu lub soku z cytryny
Skórka pomarańczowa        do dekoracji 



Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 

S m a c z n e g o !

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz