Serdecznie zapraszam na kolejną odsłonę ciasta drożdżowego.
Wykorzystamy to ciasto, żeby "upysznić" Dzień Walentynek.
A będą to zawijasy cynamonowe, bomby cynamonowe...zwał, jak zwał. Najważniejsze, że są pyszne !!! A tego jestem pewna !
Dooo roooboootyyy!!!
CINNABONS
CIASTO DROŻDŻOWE
Składniki:CIASTO DROŻDŻOWE
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 1 łyżka cukru
- 10 dag drożdży
- 25 dag masła
- 3 jaja
- ½ szklanki cukru (ale może być go więcej)
- szczypta soli
- olejek zapachowy – wg uznania
- 1 kg mąki tortowej
przygotowanie
1. Przygotuj zaczyn: do miski wlej mleko podgrzane do temperatury pokojowej (tylko nie gorące, bo drożdże się zaparzą),
dodaj 1 łyżkę cukru i drożdże. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Niech rośnie (zaczyn) i niech pracuje ku chwale naszej drożdżówki.
2. W tym czasie jajka z cukrem dokładnie ubij tak, aby powstała jednolita, puszysta i prawie biała masa.
Masło rozpuść (możesz to zrobić w mikrofalówce) i cały czas mieszając, powolutku, dodawaj je do masy jajeczno-cukrowej, na przemian z mąką.
Dorzuć również szczyptę soli, żeby podbiła smak słodyczy.
3. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaj do całości, wsyp resztę mąki i wyrabiaj tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
U w a g a ! Pamiętaj, że ciasto jest wtedy dobrze wyrobione, kiedy miska, w której było urabiane,
będzie całkowicie czysta po jego wyjęciu.
4. Gotowe i dobrze wyrobione ciasto rozwałkuj na placek o grubości nie większej niż 1 cm. Posmaruj ten placek cienką warstwą miękkiego masła.
Posypka
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 3 dag cynamonu
- szczypta soli
1. Wszystkie składniki posypki dokładnie wymieszaj i wysyp równomiernie na placek ciasta posmarowanego masłem.
2. Zwiń rulon i pokrój na 3 cm kawałki.
3. Naczynie,
w którym będziesz piec bomby wysmaruj masłem i ustawiaj pionowo
ruloniki w dość sporej odległości od siebie,
żeby zostawić im miejsce do wyrośnięcia.
żeby zostawić im miejsce do wyrośnięcia.
4. Piecz w temperaturze 180 stopni około 60 minut - do suchego patyczka:)
Lukier
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru
- trochę alkoholu lub soku z cytryny
Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i
S m
a c z n e g o !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz