Skórka pomarańczowa jest
wyśmienitym dodatkiem do ciast, deserów i dekoracji, np. mazurków.
A wykonana
własnoręcznie? Najwspanialszym takim dodatkiem jest! Zrobienie jej nie wymaga
dużo czasu od nas, ale moczenie ich trwa około 3 dni. Zapraszam do wykonania
jej, tej skórki, ponieważ będziemy bardzo często korzystać z tego pysznego dodatku.
SKÓRKA POMARAŃCZOWA
Składniki:
- skórki pomarańczowe
- 2 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
Skórkę pomarańczową oczyść
i włóż do miski. Zalej zimną wodą i mocz przez około 8 godzin.
Wodę zlej i
ponownie zalej świeżą wodą. Czynność tę powtórz 3 razy.
Wymoczoną i odsączoną z
wody skórkę włóż do rondla zalej syropem o proporcji 2 :1 (2 wody, 1 cukru)
i
na małym ogniu podsmażaj tak długo, aż skórka będzie szklista – przeźroczysta.
W razie potrzeby dorób syropu i dolej. Smaż bez przykrycia.
Włóż do wyparzonego
słoika, zalej syropem, który powstał w wyniku „obróbki termicznej”, czyli
smażenia, zakręć, odstaw do góry nogami i pozostaw do wystygnięcia.
I tak oto zrobiliśmy razem
pyszny dodatek do słodkich słodkości. Gratuluję !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz