piątek, 12 lipca 2013

SKÓRKA POMARAŃCZOWA DO CIAST



Skórka pomarańczowa jest wyśmienitym dodatkiem do ciast, deserów i dekoracji, np. mazurków.
A wykonana własnoręcznie? Najwspanialszym takim dodatkiem jest! Zrobienie jej nie wymaga dużo czasu od nas, ale moczenie ich trwa około 3 dni. Zapraszam do wykonania jej, tej skórki, ponieważ będziemy bardzo często korzystać z tego pysznego dodatku.



SKÓRKA POMARAŃCZOWA

Składniki:
  • skórki pomarańczowe
  • 2 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru

Skórkę pomarańczową oczyść i włóż do miski. Zalej zimną wodą i mocz przez około 8 godzin.
Wodę zlej i ponownie zalej świeżą wodą. Czynność tę powtórz 3 razy.
Wymoczoną i odsączoną z wody skórkę włóż do rondla zalej syropem o proporcji 2 :1 (2 wody, 1 cukru)
i na małym ogniu podsmażaj tak długo, aż skórka będzie szklista – przeźroczysta. W razie potrzeby dorób syropu i dolej. Smaż bez przykrycia.
Włóż do wyparzonego słoika, zalej syropem, który powstał w wyniku „obróbki termicznej”, czyli smażenia, zakręć, odstaw do góry nogami i pozostaw do wystygnięcia.
I tak oto zrobiliśmy razem pyszny dodatek do słodkich słodkości. Gratuluję !