To ciasto rabarbarowe to jest ciasto z gatunku szarlotkowatych.
Wyśmienicie smakuje, przede wszystkim samo, ale z dodatkiem bitej śmietany lub
lodów, a najlepiej (jak szaleć, to szaleć) z jednym
i drugim. Jest to
niebywałe, że takie proste kruche ciasto i rabarbar, który jeszcze do niedawna
uchodził za chwast, tworzy tak wspaniały tandem i cieszy nasze podniebienia w
stopniu…sama nie wiem w jakim stopniu. Powiedzmy w skali od 1 do 10 – 11 !
Szybko, taniej już się nie da, smacznie i po polsku, tak
jaka jest dewiza mojej kuchni.
Zapraszam !
Składniki:
- 3 żółtka
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki gęstej śmietany
- 25 dag masła
- szczypta soli
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ kg mąki tortowej
- 1 kg rabarbaru
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki bułki tartej
Żółtka razem z cukrem ubij na puszystą i, prawie, białą
masę. Dodaj śmietanę i rozpuszczone, ostudzone masło. Cały czas mieszając
dodawaj po trosze mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Ciasto podziel na dwie części 1/3 i 2/3. Tortownicę wysmaruj
masłem i oprósz bułką tartą lub kasza manną. Większą częścią ciasta wyłóż
tortownicę i jej boki. Dno kilka razy
dźgnij widelcem.
Rabarbar umyj, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj cukier i
bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.
Uwaga! Bułka
tarta potrzebna jest do tego, żeby wchłonęła sok z bardzo winnego rabarbaru,
dzięki czemu nie zrobi się zakalec.
Rabarbar przełóż do tortownicy wyłożonej ciastem, a drugą
częścią ciasta, tą mniejszą, wyłóż wierzch „rabarbarnika”. Posmaruj
roztrzepanym białkiem, które Ci zostało (bo do ciasta były potrzebne tylko
żółtka) i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na około 75
minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz