piątek, 12 lipca 2013

CIASTO Z RABARBAREM

To ciasto rabarbarowe to jest ciasto z gatunku szarlotkowatych. Wyśmienicie smakuje, przede wszystkim samo, ale z dodatkiem bitej śmietany lub lodów, a najlepiej (jak szaleć, to szaleć) z jednym
i drugim. Jest to niebywałe, że takie proste kruche ciasto i rabarbar, który jeszcze do niedawna uchodził za chwast, tworzy tak wspaniały tandem i cieszy nasze podniebienia w stopniu…sama nie wiem w jakim stopniu. Powiedzmy w skali od 1 do 10 – 11 !

Szybko, taniej już się nie da, smacznie i po polsku, tak jaka jest dewiza mojej kuchni.

Zapraszam !







RABARBAROWIEC



Składniki:

  • 3 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki gęstej śmietany
  • 25 dag masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ kg mąki tortowej
  • 1 kg rabarbaru
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki bułki tartej



Żółtka razem z cukrem ubij na puszystą i, prawie, białą masę. Dodaj śmietanę i rozpuszczone, ostudzone masło. Cały czas mieszając dodawaj po trosze mąkę, sól i proszek do pieczenia.

Ciasto podziel na dwie części 1/3 i 2/3. Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub kasza manną. Większą częścią ciasta wyłóż tortownicę i jej boki.  Dno kilka razy dźgnij widelcem. 

Rabarbar umyj, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj cukier i bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.

Uwaga! Bułka tarta potrzebna jest do tego, żeby wchłonęła sok z bardzo winnego rabarbaru, dzięki czemu nie zrobi się zakalec.

Rabarbar przełóż do tortownicy wyłożonej ciastem, a drugą częścią ciasta, tą mniejszą, wyłóż wierzch „rabarbarnika”. Posmaruj roztrzepanym białkiem, które Ci zostało (bo do ciasta były potrzebne tylko żółtka) i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na około 75 minut.

Smacznego!