piątek, 14 lutego 2014

ZUPA-KREM Z PORÓW




ZUPA - KREM  Z  PORÓW
Składniki:




przygotowanie


1. Usuń wierzchnie liście z porów, przekrój go wzdłuż na pół i dokładnie każdy liść po kolei umyj.

2. Umyte pory pokrój w kostkę.
3. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle
4. Do gotującego się  bulionu lub rosołu    wrzuć 1 jeden pokrojony por i ugotuj go pod przykryciem,
    a na patelnię z zeszkloną cebulą wrzuć drugi por i podsmaż go
   
    UWAGA ! cebulę dodaję do zupy, żeby podbiła smak pora

5. Do pora z bulionem dołóż por z cebulą z patelni, przykryj, niech się jeszcze trochę,
    około 10 minut wspólnie pogotuje. Wszystko dokładnie zblenduj / zmiksuj
    
    UWAGA ! jeżeli zupa-krem wyda Ci się zbyt rzadka, ugotuj w niej 2 średnie ziemniaki, a następnie zmiksuj
                    ponownie. Ziemniaki nie zmienią smaku, ani koloru zupy, a z pewnością ją zagęszczą.








Gotową zupę przelej do miseczek, udekoruj kleksem gęstej śmietany, a obok, na talerzyku ułóż groszek ptysiowy.

A oto mój efekt końcowy





Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę pyszna zupę - krem, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 

S m a c z n e g o !