ZUPA - KREM Z PORÓW
Składniki:
- 2 dorodne pory
- około 5 dag masła
- 2 średnie cebule
- 1 litr bulionu lub rosołu
- sól i pieprz do smaku
- gęsta śmietana lub jogurt
- groszek ptysiowy
przygotowanie
1. Usuń wierzchnie liście z porów, przekrój go wzdłuż na pół i dokładnie każdy liść po kolei umyj.
2. Umyte pory pokrój w kostkę.
3. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle
4. Do gotującego się bulionu lub rosołu wrzuć 1 jeden pokrojony por i ugotuj go pod przykryciem,
a na patelnię z zeszkloną cebulą wrzuć drugi por i podsmaż go
UWAGA ! cebulę dodaję do zupy, żeby podbiła smak pora
5. Do pora z bulionem dołóż por z cebulą z patelni, przykryj, niech się jeszcze trochę,
około 10 minut wspólnie pogotuje. Wszystko dokładnie zblenduj / zmiksuj
UWAGA ! jeżeli zupa-krem wyda Ci się zbyt rzadka, ugotuj w niej 2 średnie ziemniaki, a następnie zmiksuj
ponownie. Ziemniaki nie zmienią smaku, ani koloru zupy, a z pewnością ją zagęszczą.
Gotową zupę przelej do miseczek, udekoruj kleksem gęstej śmietany, a obok, na talerzyku ułóż groszek ptysiowy.
A oto mój efekt końcowy
Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę pyszna zupę - krem, zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i
S m
a c z n e g o !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz