czwartek, 30 stycznia 2014

PIECZEŃ Z KARKÓWKI


Dobra karkówka nie jest zła !!! A jeśli jest do tego soczysta, maślista, wspaniała, pyszna, wyśmienita, doskonała...
to niebo w gębie albo gęba w niebie ! :)
Dzisiaj zaproponuję właśnie taką karkówkę (jaką? czytaj jak wyżej!)
i pokażę, jak przygotować tę pychotę nie brudząc sobie łapek - ten sposób szczególnie dedykuję Paniom o długich, pięknych i pomalowanych pazurkach. Zapraszam!



PIECZEŃ  Z  KARKÓWKI
Składniki:
  • kawałek pięknej karkówki bez kości
  • kilka ząbków czosnku
  • majeranek
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz
  • rękaw do pieczenia mięs

Przygotowanie

1. Karkówkę umyj i osusz.
2. Do naczynka włóż przeciśnięty przez praskę czosnek i obficie go posól. Wymieszaj ucierając łyżeczką, żeby czosnek puścił sok.
    Dodaj pieprz i majeranek (ilość wg uznania).
3. Cebulę obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki.
4. Karkówkę, cebulę i wymieszane przyprawy włóż do rękawa do pieczenia mięs, zamknij szczelnie i masując przez tę folię mięso,
    wcieraj dokładnie zioła.
5. Wstaw do lodówki, niech mięso z przyprawami zaprzyjaźni się.

Uwaga !
Polecam wstawienie mięsa na noc do lodówki.
Im dłużej będzie przebywało, to mięso, w towarzystwie przypraw tym bardziej pieczeń będzie aromatyczna.
Oczywiście nie można przesadzić z tym "peklowaniem"
24 godziny to czas maksymalny !

6. Po wizycie karkówki w lodówce upiecz pieczeń w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 - 200 stopni na około 1,5 do 2 godzin, w zależności od wielkości karkówki.
To znaczy:
Pierwszy kg - 1,5 godziny, każdy następny pół godziny,
czyli
1 kg -  1,5 godziny
2 kg -    2 godziny
3 kg - 2,5 godziny...itd...


Jak ja przygotowuję tę pyszną pieczeń?
Zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru,
no i przede wszystkich 

Smacznego !