wtorek, 28 stycznia 2014

ZUPA OGÓRKOWA



Zupa ogórkowa ! Mniammmyyy :)
Jedna z najbardziej ulubionych zup mojego dzieciństwa.
Bardzo polecam, bo jest wyśmienita w wersji mięsnej i bezmięsnej.





ZUPA OGÓRKOWA
Składniki:
  • około 1 litra bulionu lub rosołu
  • kilka ziemniaków
  • kilka ogórków kiszonych (w zależności od upodobań smakowych)
  • śmietana
  • natka zielonej pietruszki


przygotowanie 
 
W garnku zagotuj bulion lub resztki rosołu.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.
Wrzuć do garnka z "bazą". Ugotuj ziemniaki na "pół twardo". Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kostkę.
Dołóż do ugotowanych ziemniaków.
UWAGA ! ogórki dodajemy na samym końcu, ponieważ kwas z tych ogórków opóźni bardzo proces gotowania.

Na końcu, już na talerzu, dodajemy śmietanę i drobno posiekaną natkę pietruszki.

Jak ja przygotowuję te pyszną zupę ? Zapraszam do obejrzenia materiału video.
S m a c z n e g o!