Dzisiaj zaproponuję Ci OBIADU CZESKIEGO CZĘŚĆ II
z nadzieją, że przepis Ci się spodoba.
Zapewniam, że jest to pyszne danie, pod warunkiem, że podane z:
Knedliki
GULASZ
Składniki:
- około 1 kg kiszonej kapusty
- około 5 dag smalcu
- 2 duże cebule
- około 1 kg wieprzowiny (szynki, karkówka, łopatka)
- czosnek - ilość wg uznania
- 1 łyżka słodkiej papryki
- opcjonalnie papryka ostra lub chilli
- 2 łyżeczki kminku
- 300 ml gęstej śmietany
- 3 czubate łyżki mąki
- sól
- do dekoracji 1 czerwona papryka
- około 1,5 szklanki bulionu Bulion
przygotowanie
przykryj i pozostaw do zagotowania.
2. Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej smalec i wrzuć na niego cebulę. Podsmaż.
Mięso umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę, taką o boku ok. 1 - 2 cm. Pokrojone mięso wrzuć na
usmażoną cebulę i obsmaż dokładnie. Do mięsa dodaj czosnek (ilość wg uznania) czerwoną, słodką
paprykę i jeżeli lubisz pikantne dania - dodaj proszę chilli lub ostrą paprykę. Nie zapomnij też o kminku.
3.Wszystko dokładnie wymieszaj i podlej bulionem.
4. Kiedy mięso i kapusta będą już miękkie, dodaj jedno do drugiego. Wymieszaj dokładnie.
5. Do miseczki wlej śmietanę, dodaj mąkę i sól. Wymieszaj dokładnie i dodaj do gulaszu. Zagotuj.
6. Możesz dodać dla koloru czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę.
Danie gotowe jest !
Jak ja przygotowuję tę pychotę ? Zapraszam do obejrzenia materiału video.
S m a c z n e g o!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz