piątek, 24 stycznia 2014

GULASZ. SEGEDINSKY GULAS


Dzisiaj zaproponuję Ci OBIADU CZESKIEGO CZĘŚĆ II
z nadzieją, że przepis Ci się spodoba.
Zapewniam, że jest to pyszne danie, pod warunkiem, że podane z:


Knedliki














GULASZ
Składniki:
  • około 1 kg kiszonej kapusty
  • około 5 dag smalcu
  • 2 duże cebule
  • około 1 kg wieprzowiny (szynki, karkówka, łopatka)
  • czosnek - ilość wg uznania
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • opcjonalnie papryka ostra lub chilli
  • 2 łyżeczki kminku
  • 300 ml gęstej śmietany
  • 3 czubate łyżki mąki
  • sól
  • do dekoracji 1 czerwona papryka
  • około 1,5 szklanki bulionu  Bulion
 
 
  
przygotowanie

1.Kapustę pokrój w drobne paski, zalej niewielką ilością wody,
przykryj i pozostaw do zagotowania.
2. Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej smalec i wrzuć na niego cebulę. Podsmaż.
    Mięso umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę, taką o boku ok. 1 - 2 cm. Pokrojone mięso wrzuć na
    usmażoną cebulę i obsmaż dokładnie. Do mięsa dodaj czosnek (ilość wg uznania) czerwoną, słodką
    paprykę i jeżeli lubisz pikantne dania - dodaj proszę chilli lub ostrą paprykę. Nie zapomnij też o kminku.
3.Wszystko dokładnie wymieszaj i podlej bulionem.
4. Kiedy mięso  i kapusta będą już miękkie, dodaj jedno do drugiego. Wymieszaj dokładnie.
5. Do miseczki wlej śmietanę, dodaj mąkę i sól. Wymieszaj dokładnie i dodaj do gulaszu. Zagotuj.
6. Możesz dodać dla koloru czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę.




Danie gotowe jest !






Jak ja przygotowuję tę pychotę ? Zapraszam do obejrzenia materiału video.

S m a c z n e g o!