Dzisiaj kolejna odsłona śledzia na Wieczerzę Wigilijną. Kolejna, bo w ubiegłym roku robiliśmy trzy inne odsłony tej pysznej ryby morskiej.
Śledź po japońsku
Śledź w śmietanie
Śledź w oleju
A przecież wiadomo wszem i wobec, że bez śledzika to w Wigilię ani rusz.
Zapraszam, bo warto zainteresować tym śledzikiem pod pierzynką:)
ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ
Składniki:
- 2 duże buraki
- 3 duże płaty matiasów
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- około 2 łyżek soku z cytryny
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu (nie obligatoryjnie)
- Buraki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. Ostudź i zetrzyj na tarce o dużych oczkach
- Jajka ugotuj na twardo i drobno posiekaj
- Matiasy dokładnie wypłucz i, żeby były delikatniejsze możesz namoczyć je w mleku lub wodzie mineralnej gazowanej przez około 30 minut. Pokrój w cienkie paski i skrop sokiem z cytryny
- Jogurt można, dla zagęszczenia i dla smaku, połączyć z dwiema łyżkami majonezu, ale można też ominąć majonez
- Proponuję umieścić to pyszne zakąskowe danie w misce przeźroczystej, żeby widoczne z boku były kolorowe warstwy
- Układaj w misce warstwami w następującej kolejności - buraki, jogurt, śledzie, jogurt, jajka drobno posiekane. Układaj na przemian do wyczerpania zapasów składników tak, żeby na samej górze była warstwa jajek, które mają imitować pierzynkę.
- Tak napełnioną miskę wstaw do lodówki. Najlepsze śledzie pod pierzynką są na następny dzień.
S m a c z n e g o :)
W sumie ta ryba jest u nas bardzo popularna i jestem zdania, że jak najbardziej jest ona smaczna. Mogę również powiedzieć, że odkąd spróbowałem łososia z piekarnika w postaci https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-losos-do-piekarnika-tajska-nuta-pikanterii/ to w takiej sytuacji wiem, że był to bardzo dobry wybór.
OdpowiedzUsuń