środa, 6 kwietnia 2016

BURITO PO POLSKU




BURITO PO POLSKU
Składniki:
  •  około 6 naleśników
  • ser żółty do posypania
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek cebuli dymki razem z tym zielonym
  • około 40 dag mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • około 20 dag pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6  - 7 pomidorów średniej wielkości lub pomidory z puszki
  • papryka słodka
  • sól i pieprz do smaku
  • chilli
przygotowanie
  1. dumkę umyj, osusz i pokrój w krążki 
  2. na dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż na nim mięso
  3. pieczarki umyj, obierz, osusz i pokrój w niewielkie kawałki, dodaj do mięsa wraz z dymką i podsmaż delikatnie. Dodaj również odsączoną kukurydzę
  4. pomidory umyj i pokrój w kostkę, dodaj do mięsa
  5. dopraw papryką, chilli, solą i pieprzem
  6. duś na niewielkim ogniu około 15 minut, tak żeby sos się zredukował
sos
  • 2 łyżki masła około 10 dag
  • 1 cebulę
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 litra bulionu lub rosołu
  • 1/2 szklanki mleka
  • pieprz i sól
  • około5 - 6 dag żółtego sera (może być resztkowy)
przygotowanie
  1. w rondelku roztop masło i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę
  2. kiedy cebula już się podsmaży, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, żeby się nie przypaliło, dolej bulion, dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek oraz mleko
  3. roztop w sosie ser żółty i dopraw do smaku solą i pieprzem
ostatni szlif
  1. w każdy naleśnik zawiń farsz i ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, w którym będziesz zapiekać
  2. naleśniki polej sosem i posyp startym żółtym serem
  3. tak przygotowane danie wsadź do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 15 minut
  4. po wyjęciu posyp obficie umytą, osuszoną i posiekana natką pietruszki
 S m a c z n e g o!!