WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA
(porcja na 4 osoby)
Składniki:
- 40 dag mięsa chudego mieszanego wołowo - wieprzowego
- 2 cebule
- papryka żółta
- papryka zielona
- papryka czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 150 g ziemniaków
- 100 g groszku zielonego mrożonego lub w puszkach
- 100 g pieczarek
- 2 marchewki
- 1 łyżki oleju
- 1 szklanka przetartych pomidorów lub z puszki
- 2 szklanki soku pomidorowego
- ok. 310 ml bulionu Bulionu
- 2 łyżki przyprawy do gulaszu
- można dodać przyprawę gulaszową, ale jak dodałam osobne zioła. Po łyżeczce tymianku, cząbru, majeranku, kminku, gorczycy białej, papryki słodkiej szałwii i chilli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- sól
przygotowanie
1. Mięso dokładnie umyj i osusz. Pokrój w kostkę lub w paski
2. Do dobrze rozgrzanego garnka wlej olej i wrzuć nań mięso. Podsmażaj do miękkości
3. Cebule obierz i pokrój w cieniutkie paseczki.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Pieczarki opłucz i pokrój w ćwiartki.
Obrane i umyte marchewki pokrój w cienkie talarki.
Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Wszystkie te warzywa wraz z groszkiem dodaj do podsmażonego i miękkiego mięsa
4. Dokładnie wymieszaj i podduś na niewielkim ogniu.
5. Dodaj bulion...
6. ... duś pod przykryciem do miękkości warzyw
7. Zalej przetartymi pomidorami, sokiem pomidorowym. Dodaj przyprawy, wymieszaj
i duś pod przykryciem ok. 30 - 40 minut
9. A tak wygląda moja węgierska zupa gulaszowa, do zrobienia której bardzo mocno Cię zachęcam
Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę zupę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i
S m
a c z n e g o !
Zupa wspaniała, pożywna, prosta w przygotowaniu _polecam
OdpowiedzUsuńZupa pychota, goście zawsze są nią najedzeni. Znika do ostatniej łyżki.
OdpowiedzUsuń