czwartek, 28 maja 2015

WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA



WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA
(porcja na 4 osoby)

Składniki:
  • 40 dag mięsa chudego mieszanego wołowo - wieprzowego
  • 2 cebule
  • papryka żółta
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g ziemniaków
  • 100 g groszku zielonego mrożonego lub w puszkach
  • 100 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 łyżki oleju
  • 1 szklanka przetartych pomidorów lub z puszki
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • ok. 310 ml bulionu Bulionu
  • 2 łyżki przyprawy do gulaszu
  • można dodać przyprawę gulaszową, ale jak dodałam osobne zioła. Po łyżeczce tymianku, cząbru, majeranku, kminku, gorczycy białej, papryki słodkiej szałwii  i chilli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól


przygotowanie
 
1. Mięso dokładnie umyj i osusz. Pokrój w kostkę lub w paski
2. Do dobrze rozgrzanego garnka wlej olej i wrzuć nań mięso. Podsmażaj do miękkości
3. Cebule obierz i pokrój w cieniutkie paseczki.
    Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
    Pieczarki opłucz i pokrój w ćwiartki.
    Obrane i umyte marchewki pokrój w cienkie talarki.
    Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
    Wszystkie te warzywa wraz z groszkiem dodaj do podsmażonego i miękkiego mięsa
4. Dokładnie wymieszaj i podduś na niewielkim ogniu.

5. Dodaj bulion...
6. ... duś pod przykryciem do miękkości warzyw
7. Zalej przetartymi pomidorami, sokiem  pomidorowym. Dodaj przyprawy, wymieszaj
    i duś pod przykryciem ok. 30 - 40 minut
9.  A tak wygląda moja węgierska zupa gulaszowa, do zrobienia której bardzo mocno Cię zachęcam







Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę zupę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 


S m a c z n e g o !