środa, 3 czerwca 2015

ZUPA Z RZODKIEWEK


Dzisiaj zachęcam Cię do zrobienia nieszablonowej zupy z rzodkiewek i będziemy wykorzystywać nie tylko owoce, te czerwone kuleczki,
ale również liście, dlatego bardzo ważne jest, żeby wybrać takie pęczki, żeby liście były zdrowe i jędrne. Zapraszam!


ZUPA  Z  RZODKIEWEK
Składniki:
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 4 - 5 średnich ziemniaków
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka masła ok. 5 dag
  • 125 ml śmietany
  • sól i pieprz
  • koperek


przygotowanie
 
1. Rzodkiewki wybieraj takie, żeby liście były jędrne. Dokładnie umyj i osusz.

    U w a g a ! Rzodkiewki najpierw myjemy, potem obcinamy ogonki,
                      żeby w trakcie mycia nie wypłukiwać soku.
2. Oddziel liście od rzodkiewki i i drobno posiekaj.
3. Rzodkiewki pokrój w cienkie talarki
4. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Wrzuć do bulionu i doprowadź do wrzenia
5. Na patelni rozpuść masło i dodaj rzodkiewki z liśćmi. Podsmaż delikatnie, żeby zachowały swoją jędrność
6. Kiedy bulion z ziemniakami będzie już wrzeć, dodaj podsmażone rzodkiewki i gotuj na małym ogniu
    do miękkości ziemniaków
7. Do śmietany dodaj sól i połącz z zupą

    U w a g a ! Sól dodajemy do śmietany, żeby ta nie zważyła się w zupie
8. Gotową zupę przelej do miseczek i dodaj świeżego, umytego, osuszonego i posiekanego koperku.
    Możesz też kilka rzodkiewek zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać ugotowaną zupę razem
    z koperkiem, żeby podbić smak rzodkiewki. Można też z rzodkiewki wyciąć, np. kwiatek i położyć
    go na środku miseczki. Będzie wyglądać bardzo efektownie.






A tak wygląda moja zupa:



Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę zupę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 

S m a c z n e g o !