poniedziałek, 8 czerwca 2015

CHŁODNIK WIOSENNY


Ponieważ coraz częściej będziemy pławić się w słońcu, nic lepszego na upały do jedzenia nie wynaleziono. Wiadomym jest, że w upalne letnie dni powinniśmy odżywiać się lekko, a nasze dania powinny być pełne witamin i minerałów. I właśnie chłodnik takim daniem jest!
I dlatego dzisiaj będziemy razem przygotowywać tę pyszną chłodną zupę, która najlepiej smakuje podana tuż, tuż z lodówki, stąd z resztą jej nazwa. Zapraszam!


 
CHŁODNIK  WIOSENNY
Składniki:
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 litr bulionu
  • 1 litr kefiru
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 3 małe ogórki
  • 2 średnie pomidory
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • jajka ugotowane na twardo





przygotowanie: 

1. Botwinkę umyj i oddziel liście od buraczków.
    
    U w a g a!  Kupując botwinkę musisz zwrócić uwagę na liście. Powinny być nieuszkodzone i jędrne
2. Liście drobno pokrój
3. ...a buraczki obierz, pokrój w drobną kostkę o boku ~ 0,5 cm i wrzuć do bulionu. Niech zawrze w garze
4. Kiedy buraczki w bulionie już się zagotowały, wrzuć liście botwinki i gotuj do miękkości buraczków
5. Rzodkiewkę umyj, ogórki umyj i obierz. Pokrój w kostkę.
    Natkę i koperek umyj, osusz i drobno posiekaj
    Pomidory zaparz, zdejmij skórkę, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę
6. Ugotowaną botwinkę odstaw do wystygnięcia
7. Do chłodnej "bazy" do chłodnika dolej kefir
8. ...i dodaj wszystkie pokrojone warzywa. Patrz punkt 5. Dopraw solą i pieprzem
9. Przelej deo miseczek / talerzy i ułóż na wierzch jajko ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki











A tak wygląda mój efekt końcowy


 
Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę chłodnikową zupę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 


S m a c z n e g o !