I dlatego dzisiaj będziemy razem przygotowywać tę pyszną chłodną zupę, która najlepiej smakuje podana tuż, tuż z lodówki, stąd z resztą jej nazwa. Zapraszam!
CHŁODNIK WIOSENNY
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 1 litr bulionu
- 1 litr kefiru
- 1 pęczek rzodkiewki
- 3 małe ogórki
- 2 średnie pomidory
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- jajka ugotowane na twardo
przygotowanie:
1. Botwinkę umyj i oddziel liście od buraczków.
U w a g a! Kupując botwinkę musisz zwrócić uwagę na liście. Powinny być nieuszkodzone i jędrne
2. Liście drobno pokrój
3. ...a buraczki obierz, pokrój w drobną kostkę o boku ~ 0,5 cm i wrzuć do bulionu. Niech zawrze w garze
4. Kiedy buraczki w bulionie już się zagotowały, wrzuć liście botwinki i gotuj do miękkości buraczków
5. Rzodkiewkę umyj, ogórki umyj i obierz. Pokrój w kostkę.
Natkę i koperek umyj, osusz i drobno posiekaj
Pomidory zaparz, zdejmij skórkę, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę
6. Ugotowaną botwinkę odstaw do wystygnięcia
7. Do chłodnej "bazy" do chłodnika dolej kefir
8. ...i dodaj wszystkie pokrojone warzywa. Patrz punkt 5. Dopraw solą i pieprzem
9. Przelej deo miseczek / talerzy i ułóż na wierzch jajko ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki
A tak wygląda mój efekt końcowy
Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję tę chłodnikową zupę - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i
S m
a c z n e g o !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz