sobota, 23 maja 2015

PĘPKI KOBIECE



Dzisiaj zapraszam Cię w podróż do Turcji na bardzo słodkie, acz bardzo pyszne i oryginalne ciasteczka pochodzące właśnie z tego kraju. Słodycz złamana kwaśną cytryną i słonymi pistacjami rozpływa się w ustach i stanowi nie lada afrodyzjak dla naszych podniebień. Taki deser idealnie sprawdza się przy herbatce podawany na ciepło i na zimno. Umili popołudniowe spotkania z Przyjaciółmi i Rodziną. Myślę, że warto choć raz zrobić taki deser, choćby po to, żeby poznawać smaki innych narodów. Tym bardziej, że kuchnia turecka pojawiła się w naszym kraju i większość z nas zasmakowała w jej specjałach. Miłego smażenia!




KOBIECE  PĘPKI

ciasto
składniki:
  • 250 ml wody
  • 5 dag masła
  • szczypta soli
  • 15 dag mąki pszennej
  • 2 jaja
  • olej do głębokiego smażenia
  • siekane pistacje
syrop
składniki:
  • 500 mil wody
  • 30 dag cukru
  • sok z 1 cytryny


przygotowanie
 
1. Do rondelka wlej składniki syropu (wodę , cukier i sok z cytryny) i na wolnym ogniu zredukuj jego
    objętość o połowę, żeby powstał syrop.
2. Do kolejnego rondelka wlej wodę, dodaj masło i sól. Roztop. Dodaj mąkę i mieszaj...
3. ...aż powstanie jednolite, gładkie i ciągnące ciasto, które łatwo w całości oderwać naczynia.
    Odstaw do wystygnięcia
4. Orzechy pistacjowe posiekaj

5. Do ostudzonego ciasta, cały czas mieszając, dodaj jajka i mieszaj energicznie do uzyskania lśniącej,
    jednolitej masy
6. Ręce posmaruj olejem, tym samym, w którym będziesz smażyć pępki i nabieraj ciasto łyżką
    również namoczoną w tłuszczu. Formuj niewielkie kuleczki, po środku zrób dziurkę / pępek taki,
    jak my Polacy robimy w KLUSKACH ŚLĄSKICH
7. W garnuszku rozgrzej olej.
U w a g a !
                  Jak sprawdzić, czy olej już jest odpowiedniej temperatury? 
                  Dno garnka, po środku dotnij drewnianą łyżką. Jeżeli wokół trzonka pojawią się bąbelki - znaczy,
                  że olej ma odpowiednią temperaturę do smażenia
8. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż pępki i smaż z obu stron na złoty kolor. Wyłóż na ręczniki papierowe,
    żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
9. Odsączone ciasteczka włóż do syropu i dokładnie z każdej strony obtocz w nim
10. Wyłóż zna talerz, a do środka każdego pępka włóż posiekane pistacje
11. A oto efekt końcowy mojej pracy.

      A jak Tobie wyszły pępki kobiece?







Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję te słodkie kobiece pępki - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 

S m a c z n e g o !