Dzisiaj zapraszam Cię w podróż do Turcji na bardzo słodkie, acz bardzo pyszne i oryginalne ciasteczka pochodzące właśnie z tego kraju. Słodycz złamana kwaśną cytryną i słonymi pistacjami rozpływa się w ustach i stanowi nie lada afrodyzjak dla naszych podniebień. Taki deser idealnie sprawdza się przy herbatce podawany na ciepło i na zimno. Umili popołudniowe spotkania z Przyjaciółmi i Rodziną. Myślę, że warto choć raz zrobić taki deser, choćby po to, żeby poznawać smaki innych narodów. Tym bardziej, że kuchnia turecka pojawiła się w naszym kraju i większość z nas zasmakowała w jej specjałach. Miłego smażenia!
KOBIECE PĘPKI
ciasto
składniki:
- 250 ml wody
- 5 dag masła
- szczypta soli
- 15 dag mąki pszennej
- 2 jaja
- olej do głębokiego smażenia
- siekane pistacje
składniki:
- 500 mil wody
- 30 dag cukru
- sok z 1 cytryny
przygotowanie
1. Do rondelka wlej składniki syropu (wodę , cukier i sok z cytryny) i na wolnym ogniu zredukuj jego
objętość o połowę, żeby powstał syrop.
2. Do kolejnego rondelka wlej wodę, dodaj masło i sól. Roztop. Dodaj mąkę i mieszaj...
3. ...aż powstanie jednolite, gładkie i ciągnące ciasto, które łatwo w całości oderwać naczynia.
Odstaw do wystygnięcia
4. Orzechy pistacjowe posiekaj
5. Do ostudzonego ciasta, cały czas mieszając, dodaj jajka i mieszaj energicznie do uzyskania lśniącej,
jednolitej masy
6. Ręce posmaruj olejem, tym samym, w którym będziesz smażyć pępki i nabieraj ciasto łyżką
również namoczoną w tłuszczu. Formuj niewielkie kuleczki, po środku zrób dziurkę / pępek taki,
jak my Polacy robimy w KLUSKACH ŚLĄSKICH
7. W garnuszku rozgrzej olej.
U w a g a !
Jak sprawdzić, czy olej już jest odpowiedniej temperatury?
Dno garnka, po środku dotnij drewnianą łyżką. Jeżeli wokół trzonka pojawią się bąbelki - znaczy,
że olej ma odpowiednią temperaturę do smażenia
8. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż pępki i smaż z obu stron na złoty kolor. Wyłóż na ręczniki papierowe,
żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
9. Odsączone ciasteczka włóż do syropu i dokładnie z każdej strony obtocz w nim
10. Wyłóż zna talerz, a do środka każdego pępka włóż posiekane pistacje
11. A oto efekt końcowy mojej pracy.
A jak Tobie wyszły pępki kobiece?
Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję te słodkie kobiece pępki - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i
S m
a c z n e g o !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz